buitenland

Journalist Peter Greste vrij uit Egypte: volgen collega’s snel?

02 februari 2015Leestijd: 2 minuten

Zondag heeft Egypte de Australische journalist van nieuwszender al-Jazeera Peter Greste vrijgelaten. Hij gaat zich nu inzetten voor de vrijlating van een tweetal van zijn collega’s.

Greste werd in 2013 in Egypte gearresteerd en zat vast op verdenking van het verspreiden van ‘valse informatie’ en het verlenen van steun aan de Moslim Broederschap na de val van president Mohammed Morsi in 2013. Hij werd samen met collega Mohamed Fahmy tijdens een politie-inval in het Marriott Hotel in Cairo opgepakt.

‘Misdaden’

Een twintigtal andere journalisten stond terecht voor dezelfde ‘misdaden’, onder wie de Nederlandse journaliste Rena Netjes. Zij kreeg tien jaar cel, maar wist Egypte voortijdig te ontvluchten.

De Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi tekende in november een document waarin stond dat de buitenlandse gevangenen mochten worden gerepatrieerd. Greste is maandag met zijn broer in Cyprus om vanaf daar naar zijn thuisland Australië te vliegen. Volgens zijn werkgever Al-Jazeera verkeert hij in goede gezondheid.

De vrijlating van de Australische journalist werd al maanden verwacht. Begin januari vernietigde het Egyptische Hof van Cassatie de veroordeling van Greste en de andere twee al-Jazeera-journalisten.

Nationaliteit

Greste’s collega’s Mohamed Fahmy en Baher Mohamed zitten nog altijd vast in Egypte. De vrijlating van Fahmy wordt echter spoedig verwacht, waarschijnlijk al binnen een paar dagen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Fahmy heeft een dubbele nationaliteit en is houder van zowel een Egyptisch als een Canadees paspoort. Bronnen binnen de Egyptische overheid zeggen tegen BBC dat hij vrijgelaten zal worden op voorwaarde dat hij zijn Egyptische nationaliteit laat vallen.

Voor Baher Mohamed ligt dat iets anders: de journalist heeft alleen de Egyptische nationaliteit en kan deze dus niet zomaar laten vallen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.