Griekse premier Alexis Tsipras met open armen ontvangen in Moskou

05 februari 2015Leestijd: 2 minuten

De Griekse minister-president Alexis Tsipras heeft met Russische president Vladimir Poetin gesproken via de telefoon. De regeringsleiders benadrukken de noodzaak om de banden tussen de landen aan te halen.

Dat meldt het kantoor van de Griekse premier donderdagmiddag. Griekenland en Rusland willen hechter samenwerken in de sectoren energie, economie, toerisme, cultuur en transport. De regeringsleiders hebben ook gepraat over een oplossing van het conflict in Oekraïne, staat in de verklaring.

Bruggenbouwer

Poetin heeft de Griekse premier bovendien uitgenodigd voor de ‘Dag van de Overwinning’ op 9 mei in Moskou, op dat moment zullen ze verder overleggen over de samenwerking. Op die dag viert Rusland elk jaar dat Adolf Hitler capituleerde en een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog.

Daarmee onderstreept Tsipras zijn voornemen om de relatie tussen de Europese Unie en Rusland te verbeteren. ‘Een brug van vrede en samenwerking,’ noemde Tsipras dat tijdens een persconferentie op Cyprus.

‘Nee’

Sinds het begin van zijn aantreden laat de Griekse premier geen misverstand bestaan over de relatie met Rusland. Een dag na zijn beëdiging liet hij weten dat hij niet kon instemmen met de verklaring waarin de 28 EU-lidstaten Rusland verantwoordelijk hielden voor een raketaanval op de Oekraïense havenstad Marioepol, waarbij tientallen burgers om het leven kwamen.

Op de vraag of Griekenland financiële hulp van Rusland zou accepteren laat de nieuwe Griekse regering echter een duidelijk ‘nee’ horen. Onderhandelingen met de Europese kredietverleners zijn op dit moment de enige optie, beloofde Tsipras. De onderhandelingen over de schulden verlopen stroef.

Miljarden

Woensdagavond heeft de Europese Centrale Bank (ECB) bovendien de geldkraan dichtgedraaid: Griekse banken kunnen vanaf 11 februari geen geld meer lenen bij de ECB, wat betekent dat het land zelf voor tientallen miljarden euro’s moet zorgen.

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis sprak donderdag met zijn Duitse collega Wolfgang Schäuble over de schuldenproblematiek.De gesprekken zijn niet winstgevend geweest. ‘We zijn niet eens overeengekomen dat we het niet eens zijn,’ zei Varoufakis op de gezamenlijke persconferentie.

Vorige week stemden de Grieken nog in met de verlenging van de huidige (economische) sancties tegen Rusland, als deze in maart aflopen. De signalen van de nieuwe Griekse regering lijken elkaar tegen te spreken.