Gaan de Amerikanen nu toch (zware) wapens leveren aan Kiev?

02 februari 2015Leestijd: 3 minuten

Washington staat ervoor open om Oekraïne toch te voorzien van wapens. Waarom zouden de Amerikanen dat juist op dit moment willen doen?

Geen wapens en andere spullen naar Oekraïne waarmee zou kunnen worden gevochten en gedood. Dat is waar de Amerikanen zich sinds het begin van het conflict rond het Oost-Europese land aan vasthouden.

Inmenging in de gewapende strijd zou de verhoudingen tussen Rusland en het Westen, die toch al erg gespannen zijn, verder onder druk zetten.

Discussie

Maar de officiële mening over de levering van wapens lijkt nu te veranderen, schrijft The New York Times maandag op basis van hoge overheidsfunctionarissen.

Washington staat ervoor open om Oekraïne toch te voorzien van wapens. Zo is de bevelhebber van de NAVO, de Amerikaanse generaal Philip Breedlove, er voorstander van om Oekraïne aan verdedigingswapens te helpen. Deze hoge militair waarschuwde verschillende keren dat Rusland, bijvoorbeeld in april vorig jaar, veertigduizend militairen aan de grens met Oekraïne had verzameld. die ieder moment Oekraïne konden binnenvallen.

Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zou de discussie opnieuw willen aangaan over wapenleveranties. Hij gaat donderdag naar de Oekraïense hoofdstad Kiev voor overleg. De Amerikanen denken onder meer aan antitankwapens, verkenningsdrones en voertuigen. Daarmee zou ongeveer 3 miljard dollar (2,65 miljard euro) zijn gemoeid.

Overigens zijn de Amerikanen al op verschillende manieren betrokken bij de strijd. Er stroomt veel geld naar Kiev en in april vorig jaar gaven de Amerikanen schoorvoetend toe dat CIA-chef John Brennan een bezoek bracht aan de Oekraïense regering, toen nog interim.

Zorgen

Waarom zouden de Amerikanen juist nu tot wapenleveranties willen overgaan, of daar in ieder geval over nadenken? De voornaamste reden zijn zorgen over de opgelaaide strijd tussen de pro-Russische separatisten en het Oekraïense regeringsleger.

De rebellen kondigden onlangs een nieuw offensief aan, woorden die meteen werden omgezet in daden, toen de havenstad Marioepol met raketten werd bestookt. Daarbij vielen tientallen doden. De separatisten bereiden een ‘algemene mobilisatie’ voor. Duizenden mannen in Oost-Oekraïne zullen een oproep krijgen om te strijden tegen het Oekraïense regeringsleger, zegt rebellenleider Aleksandr Zachartsjenko. Maar hoe hij die mobilisatie gaat afdwingen, is niet duidelijk.

Er is geen zicht op een oplossing van het conflict: pogingen om het vredesoverleg vlot te trekken zijn dit weekeinde mislukt. Een staakt-het-vuren dat vorig jaar september werd afgesloten, bleek van weinig waarde: het akkoord werd voortdurend geschonden door zowel de separatisten als de Oekraïners.

Sancties

Dat economische sancties Rusland er niet van weerhouden de vermeende steun aan de rebellen los te laten, draagt ook bij aan een veranderende opstelling in Washington. Onze voorkeur ligt bij een diplomatieke oplossing, maar we kijken ook naar ‘andere opties’, zegt Bernadette Meehan, woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad.

De sancties tegen het Kremlin worden intussen opgevoerd. Niet alleen vanuit Washington, maar ook vanuit Brussel. Donderdag besloten de 28 EU-regeringsleiders om het pakket strafmaatregelen verder uit te breiden. Vooraf bestonden er grote twijfels over de positie van de nieuwe Griekse regering. Zouden zij wel instemmen met de sancties? Uiteindelijk gebeurde dat toch.