buitenland

Franse militairen neergestoken bij Joods centrum in Nice

03 februari 2015Leestijd: 2 minuten

In de Franse plaats Nice heeft een man drie militairen neergestoken die een Joods gemeenschapscentrum bewaakten. De dader draagt dezelfde naam als de terrorist die in januari de Joodse supermarkt in Parijs gijzelde.

Dit melden verschillende Franse media dinsdag. De steekpartij voltrok zich bij een Joods centrum aan de Avenue Jean Médecin, schrijft Le Parisien.

Familie

Christian Estrosi, de burgemeester van Nice, maakte bekend dat de vermoedelijke dader Moussa Coulibaly is. Zijn naamgenoot, Amedy Coulibaly, hield in januari de bezoekers van een Joodse supermarkt in Parijs gegijzeld en schoot een agent dood. Het is nog niet duidelijk of de Coulibaly’s familie van elkaar zijn of elkaar kennen. De naam komt veel voor in West-Afrika, dus het zou toeval kunnen zijn.

Op Twitter circuleren echter berichten dat de Moussa Coulibaly in kwestie vorige week in Istanbul is gearresteerd omdat hij op weg zou zijn naar Syrië om zich bij Islamitische Staat (IS) aan te sluiten.

Moussa Coulibaly zou de aandacht van de grenspolitie hebben getrokken, toen hij op 28 januari een enkele vliegreis vanaf Corsica naar Turkije nam. De binnenlandse veiligheidsdiensten alarmeerden de Turkse autoriteiten, die hem terugstuurden. Eenmaal weer op Franse bodem werd een onderzoek naar Coulibaly gestart, maar dat leverde niets op.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Tram

De man reisde volgens de regionale krant Nice-Matin een paar minuten eerder mee met de tram maar had geen vervoersbewijs. Hij kreeg hierop een boete die hij gelijk betaalde. Nadat hij de tram verliet, rende hij gelijk naar de soldaten.

De soldaten zouden lichtgewond zijn geraakt. De toedracht van de aanval is nog onduidelijk. Christian Estrosi, de burgemeester van Nice, reageerde onmiddellijk via Twitter met dank aan de agenten die de man zeer snel wisten te arresteren.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De beveiliging van Joodse centra en gebouwen is in Frankrijk, net als in veel andere Europese landen, opgeschroefd. Van deze extra veiligheidsmaatregelen maakten ook de bewakende militairen deel uit.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.