Chapel Hill-moorden: Erdogan kritiseert stilzwijgen Obama

13 februari 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De schietpartij in de Amerikaanse staat North Carolina waarbij drie jonge moslims om het leven kwamen, heeft tot oproer geleid in de Verenigde Staten. Zelfs de Turkse president Recep Tayyip Erdogan bemoeit zich ermee: hij uitte kritiek op het zwijgen van president Barack Obama.

De 46-jarige Craig Stephen Hicks – buurman van de slachtoffers – is verantwoordelijk voor de moorden. De politie vermoedt dat het gaat om een uit de hand gelopen parkeerruzie, maar de Amerikaanse bevolking denkt er anders over. Ze kwamen in opstand tegen de zogenoemde hate crime, een misdrijf met een etnisch of religieus motief.

Botsing

Obama heeft, net als vicepresident Joe Biden en minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, niets over de dubieuze moorden gezegd. Erdogan daagde hem uit om stelling te nemen. Het Witte Huis zei woensdag het onderzoek naar de drievoudige moord te willen afwachten, voordat ze reageren.

‘Als politici zijn we verantwoordelijk voor alles wat er gebeurt in ons land en moeten we een standpunt innemen,’ zei de Turkse president tijdens een staatsbezoek in Mexico. Erdogan is in toenemende mate kritisch op de behandeling van moslims en Turken in de westerse wereld.

Vorig jaar botste het om deze reden ook tussen Turkije en Nederland: het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken uitte kritiek om het beleid van minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA).

Bedroefd

Meer dan 5.000 mensen kwamen donderdag naar de begrafenis van het pas getrouwde stel Deah Shaddy Barakat (23) en Yusor Mohammad (21) en de zus van de echtgenote Razan Mohammad Abu-Salha (19). De vader van de twee vrouwen, Mohammad Abu-Salha, zei tijdens de herdenking dat alles op een haatmotief wijst. Hij pleit voor een onafhankelijk onderzoek naar de zaak.

Online wordt aandacht gevraagd voor de drievoudige moord met de hashtag#MuslimLivesMatter. Ook werd donderdagavond geprotesteerd bij het BBC-gebouw in Londen. De publieke omroep van het Verenigd Koninkrijk zou te weinig aandacht hebben besteed aan de moorden, menen de betogers.

Sabby Dhalu, de organisator van het protest, zegt ‘bedroefd te zijn over het gebrek aan berichtgeving in de media over het incident’. ‘Het staat in sterk contrast met de uitgebreide verslaggeving over de aanslagen in Parijs.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."