Cartoonist Lars Vilks ondergedoken na aanslag Kopenhagen

16 februari 2015Leestijd: 3 minuten
'Twitter'

In de nasleep van de aanslagen in Denemarken dit weekeinde wordt steeds meer bekend over de dader. Ook de Israëlische premier bemoeit zich met het voorval door Joden in Europa uit te nodigen om naar Israël te emigreren.

De cartoonist Lars Vilks, het vermoedelijke doelwit van de eerste aanslag in Kopenhagen afgelopen weekend, is op een geheim adres ondergedoken.

Maandag zouden twee gemaskerde jongens bloemen en kaarsen ter ere van de slachtoffers van de aanslagen dit weekend in Kopenhagen, hebben weggehaald en de dader Omar Abdel Hamid El-Hussein hebben gesalueerd.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De 22-jarige Omar Abdel Hamid El-Hussein was verantwoordelijk voor de aanslagen dit weekeinde in Kopenhagen. El-Hussein had een Palestijnse achtergrond. Hij was een bekende van de politie door onder meer geweldsdelicten en lidmaatschap van een criminele organisatie. Hij was net twee weken vrij na een celstraf vanwege een steekpartij.

De Deense premier Helle Thorning-Schmidt verklaarde maandag dat de dader vermoedelijk geen deel uitmaakt van een terreurcel. Ook steekt ze de bevolking een hart onder de riem, Denen moeten zich ‘gedragen, spreken en denken zoals we dat altijd doen’.

Kort lontje

‘Omar El-Hussein had altijd al een kort lontje,’ schrijft de Deense krant Politiken op basis van een bekende van El-Hussein. ‘Hij was heel temperamentvol,’ vertelt ook een klasgenoot van de dader, Victor, tegen het Deense blad Ekstra Bladet.

‘Hij voerde vaak discussies over de islam. Het Israëlisch-Palestijnse conflict was één van zijn favoriete onderwerpen, waarbij hij nooit naliet te melden dat hij een hekel had aan Joden.’

Sinds hij is begonnen met het roken van marihuana ging het bergafwaarts. El-Hussein kreeg verkeerde vrienden en belandde in het criminele circuit. ‘Hij is in de val gelokt,’ vertelt de bekende van de dader. ‘Maar van binnen was het een goede jongen.’

Dronken

Omar El-Hussein zou hebben gedaan alsof hij dronken was, toen hij de aanslag op een synagoge pleegde. ‘Waggelend als een beschonken man liep hij af op een 37-jarige bewaker van het joodse gebedsgebouw en schoot hem dood,’ schrijft Politiken. 45 minuten voordat hij het vuur zou hebben geopend op het cultureel centrum, heeft Omar el-Hussein een jihadvideo geplaatst op zijn Facebookpagina. Volgens de Deense krant Ekstra Bladet is in de video een loflied op de gewapende jihad.

De twee mannen die zondagavond werden gearresteerd in verband met de aanslagen in Denemarken, worden aangeklaagd voor hulp aan Omar El-Hussein. Dat meldt de Deense politie maandag. De media in het Scandinavische land schrijven dat de twee wapens zouden hebben geleverd aan de dader, maar de politie heeft deze berichten nog niet bevestigd.

Aanslagengolf

In navolging op de gebeurtenissen in Kopenhagen heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zondag Europese Joden uitgenodigd om naar Israël te emigreren. ‘Joden worden in Europa simpelweg vermoord omdat ze Joods zijn. Deze golf van aanslagen houdt niet op. Ik zeg tegen de Joden in Europa: Israël is jullie thuis.’

De Israëlische premier wil 46 miljoen dollar vrijmaken om de Joodse emigratie vanuit Frankrijk, België en Oekraïne naar Israël te stimuleren. Over een maand hebben verkiezingen plaats in het land, waarbij Netanyahu als premier herkozen hoopt te worden.

De Deense regering maakte duidelijk de oproep niet te waarderen. ‘Onze premier heeft gezegd dat een aanval op de Joodse gemeenschap een aanval op alle Denen is. We doen er alles aan de Joodse gemeenschap in ons land een veilig gevoel te geven,’ zegt Jesper Vahr, de Deense ambassadeur in Israël.