‘Amerika mag Syrische rebellen trainen vanuit Turkije’

19 februari 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De Amerikanen zullen de gematigde Syrische oppositiegroepen gaan trainen vanuit Turkije om te strijden tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS). De Turken hebben donderdag naar eigen zeggen een akkoord gesloten over de training en bewapening van de strijders.

Het Amerikaanse leger wil de gematigde Syrische oppositie militair opleiden, zodat ze beter kunnen strijden tegen IS. Zo’n vierhonderd manschappen zouden die training in een land in de buurt van Syrië moeten gaan geven, zeiden de Amerikanen, en hoewel ook Saudi-Arabië en Qatar trainingsplaatsen hadden aangeboden, lijkt de keuze nu toch op Turkije gevallen. Het akkoord zal binnen enkele dagen officieel ondertekend worden, schrijft Hurriyet op basis van informatie van een bron binnen de Turkse overheid

De trainingsmissie is onderdeel van het driejarenplan van de Amerikanen om IS te verslaan. De Turken doen op hun beurt weer mee omdat ze denken dat de training en betere uitrusting ook kunnen helpen in de strijd tegen het regime van de Syrische president Bashar al-Assad, wat Turkije al langere tijd ten val wil brengen. De groepen binnen de gematigde Syrische oppositie, waaronder het Vrije Syrische Leger, vecht namelijk tegen zowel IS als tegen het Syrische regeringsleger.

Volgens de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu zitten Turkije en Amerika ‘op dezelfde golflengte’ wat betreft het Assad-regime.

Diplomatieke posten

Donderdag kwamen er ook berichten naar buiten dat IS aanslagen op Turks grondgebied aan het plannen is. Terroristen van IS zouden Turkije zijn binnengedrongen en aanslagen plannen op diplomatieke posten in Ankara en Istanbul, schrijft onder meer Hurriyet op basis van bronnen binnen de Turkse inlichtingendienst MIT.

Ondergedoken

Volgens de bron gaat het om een groep van circa 3000 extremisten die het zuiden van het land wil infiltreren. Een onbekend aantal IS-aanhangers zou het land al zijn binnengedrongen en zouden op ‘veilige adressen’ ondergedoken zitten, waar ze zelfmoordaanslagen en bomaanslagen zouden voorbereiden. Vooral de diplomatieke posten van landen uit de internationale coalitie tegen IS zouden het doelwit zijn.

Ook zou volgens de MIT-bron een aantal Palestijnse en Syrische extremisten vermomd als vluchtelingen het land zijn binnengekomen, om vervolgens via Bulgarije de EU binnen te gaan om daar aanslagen te plegen.