Veel doden bij aanval Marioepol: ‘nieuw offensief rebellen’

24 januari 2015Leestijd: 2 minuten
''

Vrijdag werd het al aangekondigd door rebellenleider Aleksandr Zachartsjenko: er komt een nieuw offensief tegen het Oekraïense regeringsleger. Die aanval lijkt nu ingezet, met beschietingen op de havenstad Marioepol.

‘Dit is het beste gedenkteken voor onze doden,’ zei de leider van de pro-Russische separatisten zaterdag, meldt het Russische persbureau RIA Novosti.

De separatisten zijn naar de buitenwijken van Marioepol getrokken en hebben daar hun posities ingenomen, zeggen bronnen van de zelfverklaarde Donetsk-republiek tegen een ander Russisch persbureau, Interfax.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Bij de aanval zijn zeker tien mensen om het leven gekomen, maar de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek spreekt al van 20 dodelijke slachtoffers en bronnen op Twitter hebben het zelfs over 27 doden. Tientallen mensen liepen verwondingen op. Wat gebeurde er, vanochtend?

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

In brand

Meerdere Grad-raketten kwamen zaterdagochtend neer in een woonwijk en een markt in de havenstad, waar 500.000 mensen wonen. Ook is een controlepost van het leger getroffen. Een aantal gebouwen vloog daarop in brand. In delen van de stad is de stroom uitgevallen en het water afgesloten. Bewoners in het oosten van de stad worden geëvacueerd naar het westen.

Jatsenjoek heeft westerse bondgenoten en de VN-Veiligheidsraad opgeroepen actie te ondernemen. De premier verweet de Russische president Vladimir Poetin achter de aanval te zitten.

Leugen

Eerder zeiden de separatisten nog van niets te weten. ‘Dit is totaal onjuiste informatie en een leugen. Rebellen hebben helemaal niet het vuur geopend in de richting van Marioepol, vooral niet op woongebieden,’ aldus de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk in een reactie. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa gaat naar de havenstad toe om de situatie te onderzoeken.

De afgelopen dagen verhevigde het geweld in het oosten van Oekraïne. Er werd hard gevochten om het vliegveld bij rebellenbolwerk Donetsk en er ontploften mortiergranaten bij een bushalte, waardoor zeker negen burgers het leven lieten.

De separatisten en Oekraïne geven elkaar de schuld van de mortieraanval. Een bestand lijkt er voorlopig niet meer in te zitten, nu beide partijen de strijd hebben opgevoerd. Zachartsjenko gaf tevens aan niet meer te willen onderhandelen met Kiev.