‘Reddingsmissie Jordaanse piloot in Syrië mislukt’

02 januari 2015Leestijd: 2 minuten

Amerikaanse speciale eenheden zouden op 1 januari hebben geprobeerd om de Jordaanse piloot Muadh al-Kasasbeh te redden uit handen van terreurbeweging Islamitische Staat. De Amerikanen trokken zich terug toen zij onder vuur kwamen te liggen.

De Jordaanse piloot wordt sinds 24 december door IS vastgehouden, nadat zijn F-16 neerstortte vlakbij IS-bolwerk Raqqa in Syrië. Lokale activisten bevestigen de reddingsmissie aan de International Business Times.

Grond

Om de speciale eenheden bij te staan, zou de internationale coalitie tegen IS extra luchtaanvallen hebben uitgevoerd op Raqqa, maar dat mocht niet baten. Twee legerhelikopters probeerden intussen de troepen op de grond te krijgen.

Ze moesten echter al snel vertrekken, omdat ze zwaar onder vuur  kwamen te liggen van IS-terroristen in het noordoosten van Raqqa. Het is voor de coalitie belangrijk dat de piloot  wordt gered, omdat Jordanië niet meevecht tegen IS sinds de piloot gevangen is genomen.

Het Jordaanse parlementslid Rula al-Hroob zegt dat haar land geen luchtaanvallen meer uitvoert. Dit is volgens haar geen ‘permanente beslissing’.

Raket

De gevangen genomen piloot wordt door IS ingezet als propagandamiddel. Eerder deze week verscheen er een interview met Kasabeh in het Engelstalige tijdschrift van IS, Dabiq. De 26-jarige Kasabeh vertelt dat zijn straaljager is geraakt door een raket.

‘Ik hoorde en voelde hoe ik werd geraakt. De piloot van het toestel dat met mij mee vloog, zei dat ik was geraakt en dat er vuur uit een van de motoren kwam,’ zou de straaljagerpiloot hebben gezegd. Kasabeh zou daarom hebben besloten zijn schietstoel te gebruiken en overleefde zo de crash.

Het interview eindigt met de vraag: ‘Weet je wat Islamitische Staat met je zal doen?’ Waarop de man antwoordt dat hij zal worden vermoord. Bij het interview waren ook foto’s van de piloot gepubliceerd. Er verscheen onder meer een beeld van de man in een oranje overall en een foto van zijn pasje van de Jordaanse luchtmacht.