Organisaties doen aangifte wegens oproep brandstichting moskeeën

03 januari 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Diverse moslimorganisaties hebben aangifte gedaan vanwege opmerkingen op Facebook, waarin werd opgeroepen moskeeën in brand te steken. De organisaties vinden de reacties te ver gaan en het baart hen zorgen.

‘Veel van de mensen die hebben gereageerd zullen het alleen maar roepen,’ zegt een woordvoerder van de Raad van Marokkaanse Moskeeën Aissa Zanzen tegen RTL Nieuws. ‘Maar het zijn er zoveel dat de angst is dat er ook een enkeling tussen zit die echt van plan is een aanslag te plegen.’

Reacties

De reacties werden geplaatst op de Facebook-pagina Steun de PVV, naar aanleiding van gebeurtenissen in Zweden. Daar is bij drie moskeeën brandgesticht. Het bericht en de reacties zijn inmiddels verwijderd, toch komen de organisaties in actie.

Het Centraal Orgaan Moslims en Overheid heeft minister Ivo Opstelten (VVD, Veiligheid en Justitie) een brief gestuurd met het verzoek om bedreigingen tegen moskeeën hard aan te pakken, meldt de NOS. ‘Als ik de reacties lees, zijn die serieus,’ zegt woordvoeder Yassin ElForkani.

‘Het is de verantwoordelijkheid van de minister om er iets tegen te doen.’ Het OM heeft al aan AT5 laten weten de aangiftes te zullen onderzoeken.

Op de Facebook-pagina wordt onvrede uitgesproken over de aangiftes. ‘Het gaat hier om verontruste burgers! waarom is het zo ver gekomen? de haat .. de discriminatie? je vraagt jezelf toch af .. de grens is inmiddels bereikt!’

Actie

PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch zei vrijdag al dat er wat hem betreft actie moet worden ondernomen tegen de reageerders op Facebook, ook al zijn de reacties verwijderd. ‘Dit is onacceptabel. De moslimhaat neemt nog steeds toe,’ zei Marcouch.

De Raad van Marokkaanse Moskeeën adviseerde deze week moskeebesturen om wachten in te stellen, vanwege het geweld in Zweden. Er zijn ruim vierhonderdvijftig moskeeën in Nederland. ‘Daarom dachten we dat het raadzaam is om moskeebesturen in ieder geval alert te maken,’ aldus voorzitter Yahia Bouyafa.