Ook arrestaties bij anti-terreuractie in Duitsland

16 januari 2015Leestijd: 2 minuten
''

Bij een grote anti-terreuractie in Duitsland zijn donderdagavond en vrijdagochtend meerdere verdachten opgepakt. De opgepakte personen worden onder meer verdacht van werving voor de terroristische organisatie Islamitische Staat (IS).

‘Allahuh Akbar,’ riep de Duitse Tunesiër Ayoub B. toen hij donderdagavond rond 20.00 uur bij een woonhuis in de Duitse stad Wolfsburg in een zwarte Volkswagen Passat van de  politie werd geduwd.

IS

De politie verdenkt B. van deelname aan een buitenlandse terroristische organisatie. Hij zou in Duitsland zieltjes hebben geworven voor de terroristische organisatie IS.

Volgens de Duitse krant Bild is B. een sleutelfiguur in een Duits-Tunesische terreurcel in Wolfsburg. De cel zou bestaan uit ongeveer 50 mannelijke islamisten. B. was zelf eerder in Irak, zo blijkt uit een foto waar hij te zien is met een kalasjnikov en een IS-vlag. Sinds afgelopen herfst is hij weer terug in Duitsland. Radicaliserende jongeren zouden hem als ‘icoon’ beschouwen, meldt de Duitse krant.

Berlijn

Vrijdagochtend werden in Berlijn nog eens twee Turks-Duitse mannen opgepakt van 41 en 43 jaar. Zij worden verdacht van het voorbereiden van geweldpleging in Syrië. Ook werven zij volgens de politie vermoedelijk jihadisten voor IS.

De 41-jarige Ismet D. wordt ervan beschuldigd dat hij een islamitische groep in Berlijn leidt. Die zou vooral bestaan uit Turken en Russen. De groep zou bereid zijn om deel te nemen aan de jihad in Syrië. Ook wordt de twee Turkse mannen verweten dat zij de strijd in Syrië financierden. Als er leden van de groep naar dat land afreisden, werden ze volgens de aanklacht door de mannen ondersteund. Ook betaalden ze vermoedelijk voor delen van de uitrusting, zoals nachtkijkers.

België

In heel Europa werden donderdag anti-terreuracties georganiseerd door de politie. Zo deden Belgische anti-terreureenheden donderdag huiszoekingen in tien woningen in België. In Verviers resulteerde dit in een schietpartij tussen verdachten en de politie. Twee jihadisten vonden hierbij de dood.

De groep zou op zeer korte termijn een aanslag in België hebben willen plegen. Vermoedelijk op politiedoelen en een prominente functionaris bij politie of justitie. België heeft het dreigingsniveau opgeschroefd naar het een na hoogste niveau.