Media: leger Oekraïne vloog niet meer boven oorlogszone, en meer

24 januari 2015Leestijd: 2 minuten

Het Oekraïense leger besloot drie dagen voor de ramp met MH17 niet meer over Oost-Oekraïne te vliegen. En Sarah Palin stelt zich mogelijk verkiesbaar voor het Amerikaanse presidentschap. Dit is het mediaoverzicht van zaterdag 24 januari,

* Het Oekraïense leger heeft drie dagen voor de ramp met vlucht MH17 besloten voorlopig niet meer met militaire toestellen over Oost-Oekraïne te vliegen. Dat werd te riskant gevonden na het neerhalen van een Antonov-toestel op 6,5 kilometer hoogte, zo blijkt uit een openbare verklaring van het leger op 15 juli 2014, schrijft het AD. Oekraïne sloot tevens het luchtruim tot 9,7 kilometer, maar liet het daarboven open. 3 dagen na dit besluit werd MH17 neergeschoten. Dat gebeurde naar alle waarschijnlijkheid met een Buk-raketinstallatie.

* De grote brand die in de nacht van donderdag op vrijdag het supportershome van Ajax naast de ArenA in Amsterdam Zuidoost volledig in as heeft gelegd, was vrijwel zeker een doelgerichte actie. Bronnen zeggen tegenover De Telegraaf dat brandweerlieden niet alleen een opengebroken deur, maar ook verschillende brandhaarden binnen hebben aangetroffen. De politie kan nog geen mededelingen over de oorzaak doen. Van de daders ontbreekt nog ieder spoor. De politie houdt alle scenario’s open. Hoewel reacties uit Rotterdam lijken te wijzen op een bewuste daad van Feyenoord-supporters, worden ook vetes met PSV-supporters en tussen Ajax-supportersgroepen onderling genoemd als mogelijke aanleiding voor de daad.

* Zeker tien mensen zijn gedood in de Oekraïense havenstad Marioepol, toen pro-Russische separatisten het vuur openden. Dat zegt althans de regionale Oekraïense politie volgens persbureau Reuters. Het geweld in het oosten van het land is de afgelopen dagen weer flink opgelaaid. Vrijdag kondigde rebellenleider Aleksandr Zachartsjenko aan niet meer te willen praten met Kiev over een vredesoplossing. Hij wil juist een nieuw offensief beginnen om de regeringssoldaten te verdrijven rond Donetsk. Ook Oekraïne meldde onlangs de mobilisatie van duizenden nieuwe militairen.

* Sarah Palin, de Republikeinse oud-gouverneur van Alaska, die al eens eerder een poging om president te worden van de Verenigde Staten, heeft tegen The Washington Post gezegd dat ze ‘serieus geïnteresseerd’ is om een nieuwe gooi te doen naar het presidentschap in 2016.

Andere namen die rondzingen binnen de Republikeinse partij zijn die van Jeb Bush (broer van oud-president George W.) en Mitt Romney. Bij de Democraten doet bijvoorbeeld de naam van Hillary Clinton de ronde.