Lijfstraf blogger uitgesteld: Saudi-Arabië duldt geen kritiek

16 januari 2015Leestijd: 3 minuten
'EPA'

De arrestaties en veroordelingen in het islamitische land hebben een hoogtepunt bereikt: de vrijheid van meningsuiting is ver te zoeken.

De Arabische Lente heeft zijn stempel gedrukt op Saudi-Arabië. Sinds de voorzichtige poging tot hervormingen in 2011, worden tegengeluiden direct de kop ingedrukt.

Al jarenlang strijdt mensenrechtenorganisatie Amnesty International voor de vele politieke veroordeelden die de gevangenissen in het Wahabitische koninkrijk rijk zijn.

Het rechtssysteem van Saudi-Arabië is gebaseerd op de sharia, de islamitische wet. Lijfstraffen als het afhakken van een hand bij dieven of het stenigen van overspelige vrouwen worden er niet geschuwd. Bovendien duldt het dictatoriaal bewind geen enkele vrijheid van meningsuiting.

Stokslagen

De Saudische blogger Raif Badawi werd op die manier veroordeeld tot tien jaar cel en duizend stokslagen: verdeeld in vijftig stokslagen, twintig weken lang.

Donderdag protesteerden honderden mensen voor de Saudische ambassade in Den Haag. Vrijdag bericht Amnesty International dat de lijfstraf is uitgesteld op medische gronden.

‘Niet alleen blijkt uit dit uitstel de totale wreedheid van deze straf, het onderstreept de stuitende onmenselijkheid. Het idee dat Raif Badawi tijd moet krijgen om te helen zodat hij deze wrede straf opnieuw en opnieuw kan ondergaan, is ijzingwekkend en wreed,’ zegt Said Boumedouha van Amnesty.

‘Secularisme respecteert iedereen en beledigt niemand. Secularisme is de praktische oplossing om landen (inclusief het onze) uit de derde wereld, en in de eerste wereld te tillen,’ schreef Badawi onder meer. Zijn stukken zouden de islam beledigen, oordeelde de rechter in 2012.

Dissidenten

Velen troffen hetzelfde lot, al decennia lang. Activisten zeggen dat er ongeveer 30.000 dissidenten kunnen vastzitten, terwijl de regering van Saudi-Arabië beweert dat ze ‘slechts’ plaats hebben voor 10.000 gevangenen.

De vertegenwoordiger van het ministerie van Binnenlandse Zaken Mansour al-Turki gaf in 2011 toe dat Saudi-Arabië op dat moment 5.000 politieke gevangenen vasthield.

Stilzwijgen

De Islamic Human Rights Commission, een mensenrechtenorganisatie uit Londen, heeft in 2012 een lijst onder de naam ‘Op naar een derde decennium van stilzwijgen’ samengesteld. Daarin staan 188 prominente politieke gevangenen die de organisatie probeert vrij te krijgen.

Criticus Sa’eed Aal-Zu’air is een voorbeeld daarvan. Aal-Zu’air zat eerst in de periode 1995 tot 2003 vast, waarna hij na een paar maanden weer werd opgepakt na een kort interview met nieuwszender Al Jazeera waarin hij kritiek uitte over de rol van Saudi-Arabië in de oorlog in Irak. Inmiddels heeft hij al tweemaal opnieuw vastgezeten.

Gif

Medeoprichter van mensenrechtenorganisatie voor Saudi’s Burger- en Politieke Rechten Mohammad al-Qahtani is ook een veroordeelde. Hij zit sinds maart 2013 voor tien jaar in de gevangenis: Amnesty International doet er alles aan hem vrij te krijgen.

De officiële aanklacht bestaat onder meer uit ‘het zonder toestemming oprichten van een organisatie’ en het ‘aanzetten tot oproer via demonstraties’.

Bovendien zou de oppositieleider in Saudi-Arabië, Muhammad ibn Sad al-Mufrih, vorig jaar december zijn vergiftigd door de inlichtingendienst van het islamitische land, omdat hij een kritisch geluid liet horen.