Leider VN-missie: dit jaar komt er een eind aan ebola-uitbraak

02 januari 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Het ebola-virus heeft aan al bijna achtduizend mensen het leven gekost, maar dit jaar komt er een eind aan de uitbraak. ‘We zijn verwikkeld in een epische strijd.’

Anthony Banbury, vertrekkend hoofd van de VN-missie die tegen ebola strijdt, zegt tegen BBC News dat het aantal ebola-gevallen aan het eind van dit jaar zal zijn teruggebracht tot nul.

Missie

De meeste ebola-doden zijn gevallen in Sierra Leone, Liberia en Guinee, waar het virus zich begon te verspreiden in december 2013. Banbury zegt dat het tijdens de missie niet is gelukt om 100 procent veilige begrafenissen en behandelingen uit te voeren.

Dat maakt ebola ook zo moeilijk om te stoppen. ‘Je wordt ziek als je iemand verzorgt die ziek is of als je iemand begraaft die is overleden aan ebola.’ Hij spreekt zijn waardering uit voor de inzet van landen om ebola te bestrijden.

‘De internationale reactie op ebola is extreem succesvol geweest,’ zegt Banbury. ‘Het zal moeilijk zijn om het aantal gevallen terug te dringen tot nul, maar dat is wat we gaan doen. Ik geloof dat we een eind maken aan ebola in 2015.’

De Wereldgezondheidsorganisatie maakte eerder deze week bekend dat het aantal personen dat is besmet met het virus, is opgelopen tot boven de 20.000. Meer dan eenderde van deze gevallen, is in Sierra Leone, het land dat het zwaarst is getroffen door de uitbraak.

Rijst

Vrijdag was het schip Karel Doorman onderweg terug van de missie naar de landen die zijn getroffen door ebola. Het marineschip heeft onder meer tientallen ambulances, terreinwagens, beschermende pakken en 800 ton rijst afgeleverd om hulpverleners en de bevolking te helpen. De hulpgoederen zijn onder meer betaald van de donaties die zijn gedaan aan giro 555.

Kapitein-ter-zee Peter van den Berg zag dat vooral in Sierra Leone de behoefte aan hulp groot was. ‘Daar is de piek in het aantal besmettingen nog niet geweest. In Liberia is de crisis over het hoogtepunt heen.’ De bemanning heeft vanwege besmettingsgevaar geen contact gehad met de bevolking.