Kind executeert ‘Russische spionnen’ in nieuwe IS-video

13 januari 2015Leestijd: 2 minuten

Terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft weer een propagandafilmpje de wereld ingestuurd. Dit keer suggereert de video dat een kind twee ‘Russische spionnen’ zou hebben gedood.

Het filmpje is afkomstig van Al Hayat Media, het mediacentrum van de terreurbende. In het filmpje is een zwaar bebaarde IS-terrorist te zien met een Aziatisch ogend jongetje van jonger dan vijftien jaar. Het jongetje heeft een pistool in zijn handen. Voor hen zitten twee mannen op hun knieën.

Spionage

Het is nog niet duidelijk of de video echt is of dat het weer een poging is van IS om angst te zaaien. Ook is onduidelijk waar de video is geschoten.

Het eerste deel van de video voltrekt zich als interview: hierin bekennen de Russen dat ze bij IS hebben gespioneerd voor de Russische geheime dienst FSB en dat ze zowel in Turkije als Syrië werkzaam zijn. Een van de twee zegt ook dat ze de opdracht hadden een IS-leider te doden, maar de naam van de leider in kwestie is in het filmpje gecensureerd.

In het tweede deel zegt de IS-terrorist dat de twee voor spionage worden terechtgesteld en duwt hij het minderjarige jongetje naar voren. Even later wordt de suggestie gewekt dat de jongen de twee heeft doodgeschoten, maar worden de executie zelf en de lichamen buiten beeld gehouden. Ook is er geen bloed te zien. Dit alles maakt de authenticiteit van het filmpje op zijn minst dubieus.
De FSB heeft geen reactie gegeven op de video. De organisatie is alleen actief in Europa, en niet in Irak of Syrië.

IS pronkt vaker met het gebruik van kinderen in hun strijd voor het ‘kalifaat’: maandag gaf de terreurorganisatie foto’s vrij van een jongen van ongeveer 12 jaar oud met een bomgordel om. De jongen zou zichzelf hebben opgeblazen in Irak.