Je suis Charlie: wereld rouwt om doden Charlie Hebdo

07 januari 2015Leestijd: 2 minuten
''

Wereldwijd wordt door duizenden stilgestaan bij de terreuraanslag op medewerkers van het Franse weekblad Charlie Hebdo. Uit eerbetoon aan de vermoorde cartoonisten worden pennen en potloden in de lucht gestoken.

De Franse president François Hollande heeft voor donderdag een dag van nationale rouw afgekondigd in Frankrijk. ‘Niets kan ons verdelen, niet kan ons scheiden. Wij zullen winnen. Niets kan ervoor zorgen dat wij onze vastberadenheid verliezen. Lang leve de republiek, lange leve Frankrijk’, zei de president.

De Franse hoofdstad Parijs is in de ban van de aanslag die op woensdag werd gepleegd. Volgens de politie zijn zeker 35.000 personen uit eigen beweging de straat op gegaan om stil te staan bij de doden. In heel het land deden zeker 100.000 personen mee aan het stille protest.

Pennen in de lucht

De Place de la République, vlak bij het kantoor waar eerder op woensdag zeker twaalf mensen werden vermoord door gemaskerde mannen, zag woensdagavond zwart van de mensen.

Sommige mensen hielden pennen in de lucht en droegen bordjes met daarop teksten als ‘Je suis Charlie (Ik ben Charlie)’. Ook hebben mensen edities van het tijdschrift meegenomen. Op Twitter delen mensen wereldwijd hun medeleven via #JesuisCharlie.

Protest

Ook in andere Franse steden gingen duizenden mensen de straat op. In Rennes zouden ongeveer 13.000 tot 15.000 mensen op de been zijn, in Toulouse zo’n 10.000. In Lyon hebben zeker 5000 mensen in totaal honderden kaarsen aangestoken bij het stadhuis.

Ook in Straatsburg, Bordeaux, Clermont-Ferrand, Marseille en Tours waren duizenden mensen op de been. In veel andere Franse steden, stadjes en dorpen kwamen honderden mensen bij elkaar uit protest. Bij voetbalwedstrijden werd een minuut stilte gehouden.

Wereldwijd

De bijeenkomsten beperkten zich niet tot Frankrijk. Overal ter wereld komen beschaafden in opstand om de terreur tegen het vrije woord te veroordelen. In Amerika, Brazilië, Argentinië, Groot-Brittannië en België komen mensen spontaan bijeen. Ook in Amsterdam werd op de Dam stilgestaan bij de slachtoffers van de terreurdaad.

In Berlijn, waar eerder deze week nog Pegida-aanhangers en -tegenstanders tegenover elkaar stonden, staan nu duizenden Duitsers gezamenlijk bij de fel verlichte Brandenburger Tor.