Japanse premier: ‘Beelden van onthoofde gijzelaar lijken echt’

25 januari 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Islamitische Staat (IS) gaf zaterdag een video vrij waarop de executie van een van de twee Japanse gijzelaars is te zien. De Japanse premier Shinzo Abe zei zondag dat de beelden authentiek lijken te zijn.

In het filmpje is de Japanse freelancejournalist Kenji Goto te zien. In zijn handen houdt hij een foto van zijn onthoofde medegevangene, Haruna Yukawa.

Ruil

De voice-over bij de video, die van Goto zelf schijnt te zijn, zegt in het Engels dat de Japanse premier schuldig is aan de dood van Yukawa omdat hij niet binnen 72 uur met het geëiste losgeld van 200 miljoen dollar over de brug kwam. Ook zegt hij dat IS niet langer om geld vraagt voor zijn vrijlating en dat er dus geen angst hoeft te zijn dat Japan de terroristen financiert.

Wat wil IS dan wel? Volgens Goto is de terreurorganisatie bereid hem vrij te laten in ruil voor de vrijlating van Sajida al-Rishawi, een Iraakse vrouwelijke terrorist die in Jordanië gevangen zit. De ter dood veroordeelde terrorist pleegde in 2005 een aantal dodelijke bombardementen in de Jordaanse hoofdstad Amman.

Authentiek

Premier Shinzo Abe heeft opnieuw gevraagd om de onmiddellijke vrijlating van Goto en heeft met koning Abdullah van Jordanië gesproken over de situatie. Eerder bestond twijfel over de authenticiteit van het filmpje, maar volgens Abe lijken de beelden echt te zijn. Hij is woedend over de vermeende onthoofding en noemde het op een persconferentie een ‘schandelijke en onacceptabele daad’.

De vader van de onthoofde Yukawa zei in een interview met The Japan Times nog steeds te hopen dat de beelden niet echt zijn. Hij kreeg zaterdag rond middernacht een telefoontje van het Japanse ministerie van Buitenlandse Zaken met de mededeling dat zijn zoon waarschijnlijk is geëxecuteerd door IS.

Vrijdag deed ook de moeder van de nog levende Kenji Goto een emotionele oproep aan de Japanse regering ervoor te zorgen dat haar zoon vrijkomt. Goto vertrok in oktober naar Syrië om zijn vriend Haruna Yukawa te redden.