Fransman opgepakt in Bulgarije, mogelijk band met Kouachi

13 januari 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Een Fransman die op 1 januari werd gearresteerd in Bulgarije had mogelijk banden met Chérif Kouachi, een van de mannen die een aanslag pleegde op de redactie van Charlie Hebdo. Fritz-Joy Joachin zou contact hebben gehad met de 32-jarige Kouachi.

Frankrijk heeft een Europees arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de 29-jarige Joachin, een Fransman van Haïtiaanse afkomst. Op de eerste dag van het jaar werd hij bij de Turkse grens met Bulgarije aangehouden.

Terrorisme

Het Franse Openbaar Ministerie (OM) zoekt Joachin vanwege ‘deelname aan een gewapende criminele bende die tot doel had terroristische aanslagen te organiseren’. Joachin heeft Frankrijk op 30 december verlaten, een week voordat de Kouachi-broers een bloedbad aanrichtten in Parijs.

Frankrijk vaardigde al eerder een arrestatiebevel tegen de man uit, omdat zijn vrouw zei dat hij hun driejarige zoontje had ontvoerd. Maandag kreeg het OM in Bulgarije een tweede arrestatiebevel vanwege terroristische activiteiten.

De politie in Frankrijk onderzoekt de terreurcel waar de broers Chérif en Saïd Kouachi deel van uitmaakten. Mogelijk lopen er nog zes personen rond die behoren tot deze club jihadisten.

De Franse premier Manuel Valls zei eerder dat ook Amedy Coulibaly ‘ongetwijfeld’ een handlanger heeft gehad. Na de dood van Coulibaly, die vier gijzelaars vermoordde in een Joodse supermarkt, werd op internet een video gepubliceerd waarin de Senegalees de aanslagen rechtvaardigt.

Boumeddiene

Hayat Boumeddiene, de vrouw van Coulibaly, zit hoogstwaarschijnlijk in Syrië. Zij is op 8 januari de Turks-Syrische grens overgestoken, nadat zij via Madrid naar Istanbul vloog.

Op beelden is zelfs te zien hoe zij aankomt in Turkije. Te zien is hoe Boumeddiene, gekleed met een hoofddoek, samen met een onbekende man bij de paspoortcontrole vermoedelijk van een luchthaven staat. De douanemedewerker controleert de reisdocumenten van de twee en laat ze verder lopen.

Hoewel de drie aanslagplegers zijn gedood bij politieacties vrijdag, is de vrees in Frankrijk niet voorbij. De Franse regering mobiliseert bijna vijfduizend agenten en tienduizenden militairen om de meer dan zevenhonderd Joodse scholen en andere ‘gevoelige plekken’ in het land te beveiligen.