Franse strijd tegen verheerlijkers terreur: jongen (8) verhoord

29 januari 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Het Franse Openbaar Ministerie (OM) en politie zijn nog steeds bezig met hun strijd tegen de verheerlijkers van terrorisme. Dat zij daarin nogal ver gaan, is weer eens gebleken nu een achtjarige jongen is verhoord omdat hij steun zou hebben uitgesproken voor terroristen.

De jongen werd samen met zijn vader verhoord door de politie in Nice, nadat de schooldirecteur zijn zorgen over de jongen had uitgesproken.

Mohammed

Ahmed weigerde deel te nemen aan een minuut stilte, die werd gehouden vanwege de aanslagen in Parijs. Volgens zijn leraar zei de jongen dat hij terreurbroers Saïd en Chérif Kouachi steunde en dat hun aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo gerechtvaardigd is vanwege de spotprenten van profeet Mohammed, die het blad maakte.

De schooldirecteur besloot de politie te bellen vanwege de opmerkelijke uitspraken van het kind. Er werd geen aangifte gedaan, maar hij moest wel langskomen op het politiebureau.

‘Vanwege de huidige gebeurtenissen hebben we de vader en het kind laten langskomen om te begrijpen hoe een achtjarige jongen er zulke radicale ideeën op kan nahouden,’ zegt Marcel Authier, hoofd van de veiligheidsdienst in de regio. ‘Vanzelfsprekend snapt het kind niet wat hij zegt.’

Islamofobie

Advocaat Sefen Guez Guez zegt dat zijn jonge cliënt inderdaad heeft gezegd: ‘Ik steun de terroristen.’ Maar toen de politie aan de jongen vroeg wat terrorisme betekent, zou het kind hebben geantwoord dat hij het niet weet.

Volgens het Collectief tegen Islamofobie in Frankrijk zijn vader en zoon erg geschrokken van wat er is gebeurd. De actiegroep zegt dat het voorval de ‘totale hysterie’ laat zien die in Frankrijk is uitgebroken sinds de aanslagen begin januari.

Sinds de aanslagen in Parijs voert justitie een strijd tegen de verheerlijkers van terreur. Het Openbaar Ministerie is de afgelopen weken 117 zaken begonnen vanwege het aanzetten tot haat en het verheerlijken van terrorisme, meldt France24. In eenderde van de gevallen is er al een straf opgelegd, vaak is dat gevangenisstraf.