Franse angst nog niet geluwd: 10.000 militairen gemobiliseerd

12 januari 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Na een week vol terreur in Frankrijk, is de sfeer in het land nog steeds gespannen. Het land zet bijna vijfduizend agenten in om de meer dan zevenhonderd Joodse scholen te beschermen. Duizenden soldaten moeten andere ‘gevoelige plekken’ beveiligen.

Minister Bernard Cazeneuve van Binnenlandse Zaken zei dat maandag op een school in de Parijse voorstad Montrouge, waar donderdag een politieagent werd doodgeschoten.

Verder mobiliseert Frankrijk 10.000 militairen in het hele land om nieuwe aanslagen te voorkomen, zo is besloten op een veiligheidsoverleg in het Elysée. De mobilisatie van de militairen begint dinsdagavond.

Terreur

Cazeneuve zegt dat politieagenten op Joodse scholen in het hele land worden gemobiliseerd. In Frankrijk, dat de grootste Joodse gemeenschap van Europa heeft, zijn meer dan zevenhonderd Joodse scholen.

Franse kabinetsleden kwamen maandag bijeen voor een crisisberaad na de aanslagen van vorige week. De veiligheidsmaatregelen zijn belangrijk, omdat gedacht wordt dat Amedy Coulibaly, die een politieagent en vier gijzelaars in een Joodse supermarkt doodschoot, handlangers heeft.

Medeplichtige

Premier Manuel Valls van Frankrijk zei maandag dat ‘het werk van justitie’ doorgaat. ‘We gaan ervan uit dat er waarschijnlijk handlangers zijn geweest.’ Bekend is dat Coulibaly in ieder geval één medeplichtige heeft.

Dat blijkt uit een postuum op internet gepubliceerde video met beelden van de bestorming van de supermarkt op vrijdag. Daarin verdedigt hij de aanslagen en zweert hij trouw aan terreurbeweging IS. De handlanger van Coulibaly zou de politieactie zelf hebben gefilmd. De politie hoopt de persoon die de video heeft verspreid te vinden.

Ook is Hayat Boumeddiene, de vrouw van Coulibaly, nog steeds voortvluchtig. Boumeddiene zou momenteel in Syrië verblijven. De Turkse minister Mevlut Cavusoglu (Buitenlandse Zaken) bevestigt dat Boumeddiene op 8 januari de Turks-Syrische grens is overgestoken.