Deze extra maatregelen zet Frankrijk in tegen terreur

21 januari 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA'

De Franse regering gaat 425 miljoen euro extra uitgeven aan middelen voor terreurbestrijding. Er komen 2680 extra banen bij in de Franse veiligheidssector.

Bij elkaar opgeteld komt het neer op zo’n 735 miljoen euro verspreid over de komende drie jaar. De Franse overheid huurt 2.680 extra man in voor politie, justitie, inlichtingendiensten en defensie. De Franse premier Manuel Valls maakte deze plannen woensdag bekend.

Gevoelige punten

De extra veiligheidsmaatregelen komen naar aanleiding van de terreuraanslag op de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo twee weken geleden. Valls zei dat Frankrijk in totaal 122.000 politieagenten, gendarmes en militairen zal inzetten om gevoelige punten te bewaken.

Dit zijn onder meer synagogen, joodse scholen, moskeeën, islamitische scholen, en openbare gebouwen. Ook moeten er meer veiligheidsambtenaren komen die mogelijke jihadisten in de gaten houden.

Momenteel houden de Franse veiligheidsdiensten 1200 mogelijke terroristen in het oog. Daarnaast kampt Frankrijk met ongeveer 200 teruggekeerde jihadgangers.

Valls zegt dat ook personen die eerder tot moslimextremistische netwerken hebben behoord moeten worden nagegaan, net als ‘cyberjihadisten’ die het internet gebruiken om jihadistische propaganda te verspreiden. In totaal gaat dit om bijna 3000 personen, aldus de premier.

Bewapening

Naast het inzetten van extra mankracht, bevatten de plannen ook materiele maatregelen. Zo wordt de gemeentepolitie voorzien van onder meer kogelvrije vesten en krijgen politie en gendarmerie ‘een beter presterende bewapening’.

Premier Valls kondigde ook aan begin maart met een wetsontwerp te komen waarmee de bevoegdheden van de veiligheidsdiensten worden uitgebreid.

De wetten zijn nog niet aangepast aan het digitale tijdperk: zo dateert de laatste wet over het afluisteren en tappen van gesprekken bijvoorbeeld uit 1991. Dat is dus voordat het internet een mainstream opkomst maakte.

Overigens hebben de extra maatregelen volgens de Franse premier geen effect op de tekorten van de overheid, Frankrijk zal zijn ‘financiële toezeggingen’ aan de EU dan ook ‘blijven respecteren’.