Anti-terreuractie in Zuid-Frankrijk: vier verdachten opgepakt

27 januari 2015Leestijd: 1 minuut
'EPA'

In de plaats Lunel in het zuiden van Frankrijk is dinsdagochtend een grote anti-jihadactie aan de gang. Bij de actie werden tenminste vier personen aangehouden die banden zouden hebben met terreurorganisaties in Syrië en Irak.

Dit melden verschillende Franse media, waaronder Midi Libre. Bij de anti-jihadactie werden tenminste vier personen opgepakt die worden verdacht van betrokkenheid bij ronselkanalen van jihadgroepen.

Pakketjes

Deze verdachten werden ontdekt doordat de politie ‘verdachte pakketjes’ op het spoor kwam die vanuit Lunel werden verzonden naar Syrië. De politie heeft de arrestaties na afloop van huiszoekingen verricht.

De stad Lunel heeft in Frankrijk de afgelopen tijd veel aandacht getrokken omdat relatief veel Syriëgangers daar vandaan komen. Inmiddels zijn ongeveer twintig jonge inwoners van Lunel naar Syrië afgereisd om met terreurorganisaties als Islamitische Staat (IS) mee te vechten.

Lunel ligt op iets meer dan 30 kilometer ten noordoosten van Montpellier en telt slechts 27.000 inwoners. De plaats staat volgens Franse media wegens zijn slechte reputatie qua jihadgangers onder ‘streng toezicht’ van de politie.

Geplande operatie

De operatie van dinsdag begon rond half zeven op dinsdagochtend. Speciale antiterreureenheden van de Franse politie (RAID) hebben de straten in het centrum van Lunel afgezet.

De operatie stond eigenlijk gepland voor begin januari, maar werd uitgesteld vanwege de gebeurtenissen in Parijs, die vrijwel alle macht van RAID en andere autoriteiten opeisten.