buitenland

Waarom Hamas niet langer op EU-terreurlijst staat

17 december 2014Leestijd: 3 minuten

Hamas staat niet langer op de lijst van terroristische organisaties van de Europese Unie (EU). Het Europese Hof van Justitie verwijdert Hamas van de lijst vanwege procedurele bezwaren.

Sinds 2001 staat de militaire tak van Hamas op de lijst van terreurorganisatie van de Unie. Later werd Hamas als geheel opgenomen op de lijst.

Bewijs

Hamas is in beroep gegaan tegen de plek op de lijst, die er onder meer voor zorgt dat tegoeden kunnen worden bevroren. Het Europese Hof oordeelt woensdag dat bij het plaatsen van Hamas op de lijst van terroristische organisaties, geen gedegen bewijs is geleverd.

Bewijzen dat Hamas een terroristische organisatie is, zouden vooral komen van het internet en aantijgingen in de pers. Het Hof benadrukt dat het oordeel niet betekent dat Hamas geen terroristische organisatie is, maar wel dat er procedurele fouten zijn gemaakt.

Ondanks de verwijdering van de terreurlijst, blijven de tegoeden van leden van Hamas de komende drie maanden bevroren. Nadat juristen voldoende legitiem bewijs hebben verzameld om aan te tonen dat Hamas inderdaad een terroristische organisatie is, mag de club weer op de EU-lijst.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Vrijheid

Hamas is tevreden over de uitspraak van het Hof. Hamas-functionaris Izzat al-Rishaq zegt dat Hamas inderdaad geen terreurbeweging is maar ‘beweging van nationale vrijheid’.

Israëlische politici van links tot rechts veroordelen de uitspraak. ‘In Europa zijn ze vast vergeten dat Hamas drie jongens heeft ontvoerd en duizenden raketten op Israëlische burgers heeft afgeschoten afgelopen zomer,’ zegt Knesset-lid Danny Danon tegen The Jerusalem Post. Premier Benjamin Netanyahu gaat ervan uit dat Hamas snel weer op de lijst staat.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Hamas staat ook op de terreurlijst van de Verenigde Staten, Canada en Japan. In Australië en Groot-Brittannië wordt alleen de militaire tak van Hamas gezien als terroristische organisatie. De bestookt Israël regelmatig met raketten en pleegt aanslagen op burgers.

Vorige maand bleek dat Hamas, ondanks bevriezing van tegoeden, niet om geld verlegen zit. Met een geschat vermogen van 1 miljard dollar, is Hamas de op een na rijkste terreurbeweging ter wereld. Hamas haalt vooral veel geld binnen door hoge belastingen te heffen in de Gazastrook. Ook krijgt de groepering donaties van rijke moslims en landen die de groep steunen.

Zondag hield Hamas nog een militaire parade in de Gazastrook, waarbij het liet zien dat Israël lang niet alle wapens in beslag heeft genomen tijdens het offensief van afgelopen zomer. Met de parade vierde Hamas het 27-jarige bestaan.

Ook kinderen kunnen zich aansluiten bij Hamas (foto: AFP)

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.