buitenland

Vrachtschip Blue Sky niet in nood, wél migranten aan boord

30 december 2014Leestijd: 2 minuten

Het Moldavische vaartuig bij het Griekse Corfu is, ondanks eerdere berichten, niet in de problemen. Er zouden wel zo’n 600 illegale immigranten aan boord zijn.

Op de vraag of er problemen waren op de Blue Sky M, antwoordde de kapitein ‘Nee’ en ‘Ik vervolg mijn reis gewoon naar Italië’, melden Griekse media.

Poolshoogte

Het fregat Navarino had contact opgenomen met het vrachtschip nadat het eerder op dinsdag een noodsignaal had ontvangen. Het schip zou in de problemen zitten en honderden immigranten aan boord hebben.

Vervolgens besloot de Italiaanse marine poolshoogte te gaan nemen. Drie officieren van de kustwacht zakten vanuit een helikopter op het schip en bekeken de situatie. Toen bleek dat er heel wat migranten waren. Rond 17.30 uur verliet het schip de Griekse territoriale wateren en voer het de Italiaanse zone binnen.

In nood

Het schip, dat zich even ten westen van het Griekse eiland Corfu bevond, zond noodsignalen uit naar aanleiding van de vermeende aanwezigheid van bewapende mannen. Een angstige opvarende luidde de noodklok.

Helikopters en een fregat van de Griekse marine gingen meteen naar het vaartuig. De weersomstandigheden in het gebied zijn slecht.

Het is niet ongebruikelijk dat migranten de Middellandse Zee oversteken op weg naar Italië. Zo’n 160.000 mensen uit met name het Midden-Oosten en Afrika zijn dit jaar naar schatting aangekomen op de Italiaanse kusten. Vaak reizen ze met gammele en propvolle boten. Duizenden hebben de overtocht vermoedelijk niet overleefd.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.