Tyfoon laat spoor van vernieling achter op Filipijnen (foto’s)

07 december 2014Leestijd: 1 minuut

Twee jaar nadat de Filipijnen werden getroffen door tyfoon Haiyan, trok Hagupit over het oosten van het land. De tyfoon heeft bomen uit de grond gerukt, huizen verwoest en overstromingen veroorzaakt.

Meer dan een miljoen inwoners van dorpjes aan de oostkust zijn hun huizen ontvlucht. Zij hebben onderdak gezocht in kerken en scholen.

Daken

In de provincie Tacloban, waar duizenden stierven toen Haiyan over de Filipijnen trok, zijn de straten ondergelopen en daken van huizen afgerukt. Het lijkt er vooralsnog op dat Hagupit minder sterk is dan van tevoren werd verwacht.

Zover nu bekend is, is er een dode gevallen: een vrouw op het eilandje Samar is verdronken. Een aantal Filipino’s raakte gewond door omvallende bomen en losvliegende voorwerpen. Autoriteiten zeggen dat ze dit keer beter voorbereid waren op de verwoestende tyfoon, maar het kan nog even duren voordat de daadwerkelijke schade goed in kaart is gebracht.

Wind

Bij deze tyfoon zijn een miljoen mensen geëvacueerd. Dat was bij Haiyan twee jaar geleden niet het geval. Toen kwamen er meer dan zesduizend mensen om het leven.

Hagupit, ook wel Ruby genoemd, bereikte windsnelheden van 175 kilometer per uur en windstoten van 210 kilometer per uur. Miljoenen mensen zitten nu zonder stroom en water.

Mensen zitten zonder elektriciteit (foto: EPA)