Onderzoek naar kindermisbruik door Britse politici: vijf vragen

19 december 2014Leestijd: 3 minuten

De Britse politie Scotland Yard is bezig met een uitgebreid onderzoek naar mogelijk een van de grootste seksschandalen, en een moordzaak in de geschiedenis van Groot-Brittannië. Prominente politici zouden betrokken zijn bij de zaak.

Wat is er aan de hand en wat weten we over de zaak? Vijf vragen en antwoorden.

1. Waar gaat de zaak precies om?

Scotland Yard heeft een verklaring van een man, die Nick wordt genoemd, over kindermisbruik en moord door politici in de jaren zeventig en tachtig. Een jongen zou om het leven zijn gekomen toen hij seksueel werd misbruikt, een tweede jongen zou ernstig zijn mishandeld en daarbij om het leven zijn gekomen. Een derde jongen zou expres zijn overreden met een auto, zodat hij niet kon vertellen wat zich afspeelde.

Nick is naar eigen zeggen misbruikt van 1975 tot 1984, toen hij tussen de zeven en zestien jaar oud was. Hoewel de politie pas een verklaring heeft en er geen lichamen zijn gevonden, gelooft de hoofdonderzoeker dat verklaringen waar zijn.

Het misbruik had plaats op feestjes en bijeenkomsten op verschillende plekken in Londen, onder meer op militaire bases. Een plek waar Nick zou zijn misbruikt is een appartement aan Dolphin Square, een gebouw in de buurt van het parlement dat in die tijd populair was onder politici. Nick werd met een auto opgehaald en werd daar mishandeld en misbruikt. Soms door individuen, soms door een groep.

2. Wat heeft Nick de politie nog meer verteld?

Hij heeft de politie namen gegeven van prominente politici en andere belangrijke figuren die betrokken waren bij het schandaal. Ook heeft hij aan Scotland Yard namen van de mogelijke slachtoffers doorgegeven.

3. Waarom komt dit verhaal nu pas naar buiten?

Nick vreesde naar eigen zeggen voor represailles als hij vertelde wat hem en andere kinderen destijds is aangedaan. Daarom hield hij jarenlang zijn mond, meldt de Britse krant The Guardian. De dood van de derde jongen, die werd overreden zodat hij niet naar buiten kon treden met het verhaal, was volgens Nick een directe boodschap aan hem.

Toen het misbruik plaatshad, werden de kinderen volgens Nick bedreigd en gestraft als zij naar de politie zouden stappen. ‘De mensen die ons rondreden, konden wat zeggen. Het personeel op de locaties konden wat zeggen. Er moeten zoveel mensen zijn geweest die wat vermoedden. We werden niet naar binnen gesmokkeld onder een deken. Het werd openlijk gedaan, mensen moeten vraagtekens hebben en zij moeten naar buiten treden,’ zei Nick in een interview met de BBC.

4. Een verklaring, en toch gelooft de politie dat het verhaal klopt. Hoe kan dat?

Kenny McDonald, die het onderzoek leidt, zegt dat Nick heeft gesproken met rechercheurs die zijn gespecialiseerd in moord en kindermishandeling. ‘Zij en ik vinden dat wat Nick vertelt geloofwaardig is en daarom doen wij uitgebreid onderzoek.’ De politie roept slachtoffers op zich te melden.

‘Ik roep mannen op die ongeveer dertig jaar geleden werden misbruikt om zich te melden. We onderzoeken ook de moord van de drie jongens. We zijn vastbesloten om antwoorden te vinden.’

5. Wat doet Scotland Yard nu?

De politie onderzoekt de archieven en zoekt naar vermissingszaken uit de jaren zeventig en tachtig die nooit zijn opgelost. Rechercheurs hebben al gesproken met de familie van Martin Allen, een jongen die verdween in 1979.  Ook is er contact met de politie in Sussex, die opnieuw onderzoek doet naar de moord op een jongen 33 jaar geleden.

Scotland Yard denkt dat de zaak jaren geleden is weggestopt. Het onderzoek is opgedeeld in achttien verschillende zaken.