Oekraïne bereikt ‘mijlpaal’ in langdurig conflict met rebellen

12 december 2014Leestijd: 2 minuten

In Oekraïne was er deze week voor het eerst een dag dat er, in het maandenlange conflict tussen Kiev en de pro-Russische separatisten, geen slachtoffers vielen. De strafmaatregelen tegen Rusland werpen hun vruchten af.

Dat zegt de Oekraïense president Petro Porosjenko bij het Lowy Instituut voor Internationale Politiek in Sydney, Australië, schrijft de Britse krant The Guardian. Het is de eerste keer dat hij dit land bezoekt, nadat hij in mei dit jaar werd gekozen.

Sancties

Het feit dat er geen dode militairen en burgers te betreuren zijn, toont volgens hem aan dat de sancties tegen Rusland hun werk doen. Kiev – en veel westerse regeringen – houden het Kremlin verantwoordelijk voor de onrust in regio’s rond Donetsk en Loehansk.

De Russische regering zou de rebellen met wapens en geld steunen en onder meer raketsystemen hebben geleverd, waarmee vlucht MH17 op 17 juli uit de lucht zou zijn geschoten.

Hoewel er de afgelopen maanden officieel sprake was van een wapenstilstand, vielen er dagelijks doden en gewonden door de aanhoudende schermutselingen tussen de rebellen en de machthebbers in de Oekraïense hoofdstad. Vooral rond het vliegveld van Donetsk was de strijd hevig.

Inmiddels zijn in het maanden durende conflict al meer dan 4.300 mensen om het leven gekomen. ‘Laten we ervoor zorgen dat dit stopt,’ herhaalde Porosjenko zijn oproep aan de Russische president Vladimir Poetin. ‘De Russische troepen moeten verdwijnen uit Oekraïne. Laten we de grens sluiten.’

Afgrond

Intussen gaat het Oost-Europese land nog altijd langs de financiële afgrond. Oekraïne heeft donderdag aangedrongen op een internationale hulpconferentie.

Op die bijeenkomst moet volgens premier Arseni Jatsenjoek een plan worden gemaakt om de economische ondergang van het land te voorkomen. Want zonder extra middelen zal Oekraïne niet aan zijn schuldverplichtingen kunnen voldoen, zei hij.

Het is de verwachting dat Oekraïne nog eens 12 miljard euro aan noodleningen nodig heeft om een totale economische ineenstorting van het land te voorkomen.

Barre winter

Maar volgens ingewijden is de animo voor een nieuwe geldinjectie zeer gering, omdat Kiev de afgelopen tijd veel hervormingen heeft uitgesteld. Nu de barre winter voor de deur staat, groeit de angst dat veel mensen in het oosten die niet zullen overleven.

Gisteren werd bekend dat Rusland 4 miljoen euro heeft geschonken aan het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties voor steun aan het oosten van het buurland. Vanuit Brussel is al een miljardenstroom op gang gekomen naar Oekraïne.