Kritiek op reddingsactie Jemen: gijzelaar zou vandaag vrijkomen

07 december 2014Leestijd: 2 minuten

De Verenigde Staten krijgen kritiek op de mislukte reddingspoging voor gijzelaars in Jemen. Behalve journalist Luke Somers, kwam ook de Zuid-Afrikaanse leraar Pierre Korkie om het leven. De actie van de Amerikanen zou ‘alles hebben verpest’.

Korkie was met de liefdadigheidsinstelling Gift of the Givers in Jemen. Die stichting was in onderhandeling met Al-Qa’ida op het Arabisch Schiereiland over vrijlating van de leraar.

Vrijlating

De terroristische organisatie zou van plan zijn geweest om Korkie zondag vrij te laten, laat de organisatie weten in een verklaring. Er zou voor de vrijlating van Korkie zijn betaald.

Pierre Korkie en zijn vrouw Yolande werden in mei vorig jaar ontvoerd. Yolande Korkie werd op 10 januari vrijgelaten, nadat er losgeld was betaald. Zondag zou Al-Qa’ida na de inzet van mediators ook Pierre laten gaan. ‘Zijn paspoort was al klaar. Alles was geregeld,’ meldt de organisatie. Tegen zijn vrouw werd gezegd dat het wachten voorbij was en dat haar echtgenoot thuis Kerstmis zou vieren.

‘Toen had de aanval plaats van Amerikaanse speciale eenheden en dat heeft alles kapotgemaakt.’ Gift of the Givers zegt dat Pierre Korkie in een slechte gezondheidstoestand verkeerde. Hij had een hernia.

Drone

De Amerikaanse autoriteiten zouden niet op de hoogte zijn geweest van de aanwezigheid van Korkie. Zij ondernamen de reddingsactie om Somers te redden, een journalist geboren in Londen, maar inmiddels Amerikaans staatsburger.

Veertig speciale eenheden namen deel aan de reddingspoging, na drone-aanvallen in het gebied, meldt BBC News. Leden van de speciale eenheden zouden zijn  geland op zo’n 10 kilometer van het terrein, waar de gijzelaars werden vastgehouden. Zij werden bijgestaan door Jemenitische grondtroepen.

Toen zij op zo’n 100 meter van het terrein waren, brak er een schietpartij uit. De Amerikanen denken dat op dat moment de gijzelaars zijn vermoord. Korkie en Somers werden nog behandeld aan hun verwondingen, maar dat mocht niet baten. Korkie overleed in de helikopter, Somers op een Amerikaans marineschip in de regio.

Volgens de Amerikaanse president Barack Obama is het niet mogelijk dat de gijzelaars om het leven zijn gekomen door kogels van de Amerikanen.

Bij de mislukte reddingspoging zouden zeker tien Al-Qa’ida-terroristen om het leven zijn gekomen, maar Jemenitische stamleden zeggen dat dat niet waar is. Een lokale stam zegt dat zes doden helemaal geen terroristen waren, maar onschuldige burgers. Uit onvrede voor de actie zouden enkele tientallen Jemenieten zich hebben aangesloten bij Al-Qa’ida.