buitenland

Gijzelnemer Sydney kost Australische oppositieleider de kop

23 december 2014Leestijd: 1 minuut

De gijzeling in het café in Sydney vorige week heeft de Australische oppositieleider John Robertson genekt. De leider van de NSW Labor partij stapte dinsdag op.

Dit meldt onder meer The Sydney Morning Herald. Dinsdag werd bekend dat hij in 2011 een brief ondertekende die pleitte voor de tijdelijke vrijlating van gijzelnemer Man Haron Monis.

Vaderdag

In de door Robertson ondertekende brief vroeg Haron Monis aan de Australische overheid of hij op vaderdag zijn kinderen mocht zien.

Dat was zo’n twee jaar nadat hij werd veroordeeld voor het versturen van gifbrieven aan families van omgekomen Australische militairen. Robertson verdedigde zichzelf hiertegen door te stellen dat het ondertekenen van de brief onder een ‘routineprocedure’ viel.

Australische politici trekken zijn oordeel echter in twijfel, aangezien Haron Monis daarvoor was veroordeeld voor het versturen van de haatbrieven.

‘Het is duidelijk dat ik de steun van een deel van mijn collega’s heb verloren,’ zei Robertson tijdens een persconferentie.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.