Erdogan verdedigt zijn protserige paleis op geheel eigen wijze

06 december 2014Leestijd: 2 minuten
''

In de Turkse hoofdstad staat sinds enige tijd een enorm paleis. Van president Recep Tayyip Erdogan welteverstaan, die zich zaterdag probeerde te verweren tegen de stevige kritiek.

Het flinke complex, verrezen op grond met een oppervlak van 300.000 vierkante meter, wekt wrevel bij de seculiere oppositie. Een van de leiders rekende voor dat ‘Ak Saray’ – het Witte Paleis – zes keer groter is dan het Witte Huis en zevenentwintig keer groter is dan het Élysée, de ambtswoning van de Franse president.

Bomen

Het protserige bouwwerk kostte de Turkse belastingbetaler zeker 615 miljoen dollar. En dat is nog een lage schatting: het presidentieel paleis gaat misschien nog veel meer kosten.

Er komen vermoedelijk miljoenen euro’s bovenop het originele budget, omdat Erdogan nog een privé-residentie laat bouwen met liefst tweehonderdvijftig kamers. Het pand zal worden omgeven door dure bomen uit Italië.

Met het complex wil de Turkse president graag zijn (buitenlandse) gasten imponeren: zo namen bijvoorbeeld paus Franciscus en de Russische president Vladimir Poetin al een kijkje in het paleis met wel 1.000 kamers.

Verkeerd

Want zoveel kamers telt het paleis toch? Nee, zegt Erdogan zaterdag in reactie op kritiek van de leider van de seculiere oppositiepartij CHP, Kemal Kılıçdaroğlu.

Die voer flink uit tegen de president over de gemaakte kosten en het verspillen van Turks geld. ‘Je zit helemaal verkeerd,’ zei Erdogan tegen zijn rivaal. ‘Mijn paleis heeft niet 1.000, maar 1.150 kamer. En jij weet dat niet eens,’ sprak hij tijdens een bijeenkomst voor ondernemers, waarover Today’s Zaman schrijft.

Daarbij, voegde de president eraan toe, is het paleis niet van mij, maar van de Turkse natie. Hij refereerde aan een aantal andere paleizen in de wereld, zoals bijvoorbeeld Buckingham Palace, dat volgens hem een slordige 7 tot 8 miljard dollar kostte.

Opschudding

De constructie van het enorme complex zorgde de afgelopen tijd voor flink wat opschudding in Turkije. Erdogan, die zijn land op een autoritaire manier regeert en geen tegenspraak duldt, negeerde verschillende bevelen van de rechter om de bouw te stoppen.

Toen de rechter weer een dergelijke uitspraak deed in maart dit jaar, zei de toenmalige premier Erdogan volgens de Turkse krant Hürriyet: ‘Laat hen het (paleis) maar vernietigen als zij daarvoor genoeg macht hebben. Zij (de rechters) bevalen om de bouw uit te stellen, maar ze zullen het niet kunnen stoppen. Ik ga het gewoon openen en ik ga erin zitten.’