Dreigementen over en weer in cyberruzie Noord-Korea en Amerika

21 december 2014Leestijd: 2 minuten

De Noord-Koreaanse Nationale Verdedigingscommissie, het hoogste defensieorgaan van Noord-Korea, heeft zondag gedreigd met een aanval op Amerikaans grondgebied.

Dit meldde het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap op basis van berichtgeving in Noord-Koreaanse staatsmedia. Aanleiding is de cyberaanval-ruzie, die zich nu lijkt te verharden, met de Verenigde Staten.

De Verdedigingscommissie beweert dat Noord-Korea komt met een ‘keiharde oorlogsactie die zich tegen het hele vasteland van de VS richt’. Noord-Korea gaf zaterdag nog aan een ‘gezamenlijk onderzoek’ met de Verenigde Staten naar de hack te willen starten, maar dreigde wel met serieuze consequenties wanneer Amerika hier niet in geïnteresseerd zou zijn.

Digitaal vandalisme

Eerder op zondag zei de Amerikaanse president Barack Obama in een interview met televisiezender CNN dat hij de cyberaanval op filmmaatschappij Sony Pictures niet als oorlogsdaad beschouwt, maar als ‘digitaal vandalisme’.

Daarbij zei hij ook dat de Verenigde Staten ‘gepast’ zullen reageren. Een van de maatregelen van de president is dat Noord-Korea opnieuw op de lijst wordt geplaatst van landen die terrorisme ondersteunen.

‘You are an idiot’

Zondag lieten ook weer the Guardians of Peace, de hackersgroep die de grootschalige hack bij Sony heeft geclaimd, van zich horen. In de boodschap van de groep wordt de Amerikaanse inlichtingendienst FBI belachelijk gemaakt: ‘Het resultaat van het onderzoek van de FBI is zo geweldig dat je met eigen ogen had kunnen zien wat we deden,’ staat er in gebrekkig Engels, ‘we feliciteren jullie voor je succes. FBI is de beste ter wereld.’ Bij de boodschap is ook een muziekvideo geplaatst met de titel ‘You are an idiot’.

De FBI concludeerde vrijdag dat de Noord-Koreaanse regering achter de hack op Sony zit. Daarbij werden films gestolen en gelekt, data gewist, persoonsgegevens gestolen en werd het e-mailverkeer van het bedrijf publiek gemaakt en stopgezet. Later werd bekend dat de hack was uitgevoerd om de première van de Hollywoodfilm The Interview te verhinderen.