Arrestatiebevel aartsrivaal Erdogan: Turkse TV trekt bericht terug

19 december 2014Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Turkije heeft vrijdag een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Fethullah Gülen, de aartsrivaal van president Tayyip Recep Erdogan. Erdogan beschuldigt Gülen ervan een staatsgreep te willen plegen.

Dat meldde de Turkse staatstelevisie TRT Haber vrijdag. Dubieus genoeg werd het bericht over het arrestatiebevel kort na plaatsing weer van de website verwijderd.

Ballingschap

Fethullah Gülen (73), een islamitische prediker en vroegere bondgenoot van Erdogan, woont sinds 1999 in zelfgekozen ballingschap in de Amerikaanse staat Pennsylvania.

De Turkse president en hij liggen nu langere tijd met elkaar in de clinch. Gülen zou opdracht hebben gegeven om corruptieonderzoeken uit te voeren en zou leden van de Turkse regering hebben afgeluisterd.

Coup

Erdogan beschuldigt Gülen, die ondanks zijn fysieke locatie veel invloed schijnt te hebben in Turkije, van het runnen van een ‘parallelle staat’ die er op uit zou zijn een coup te plegen op de huidige regering.

Gülen ontkende begin dit jaar het op de regering te hebben gemunt. Lange tijd steunde hij Erdogan en zijn AK-partij maar uiteindelijk kregen de twee ruzie. Waarover die ruzie precies gaat, is niet bekend.

Erdogan vroeg de Amerikanen in april of ze Gülen wilden uitleveren. Dit kan echter alleen wanneer er een arrestatiebevel is uitgevaardigd en als er voldoende bewijs is dat hij een misdrijf heeft gepleegd. Of het nu er een arrestatiebevel uitstaat daadwerkelijk tot uitlevering komt is nog niet duidelijk.

‘Terroristische organisatie’

De Turkse rechter besloot vrijdag ook dat een directeur van een mediabedrijf en drie anderen die afgelopen weekend tijdens een massa-arrestatie werden opgepakt, langer in de cel moeten zitten. Ze worden ervan verdacht lid te zijn van een ‘terroristische organisatie’.

Erdogan liet zondag politie-invallen doen bij verschillende media. Daarbij werden onder meer deze vier opgepakt. Ze zouden als politieke tegenstanders betrokken zijn bij ‘vuile zaken’, aldus Erdogan.

Mediabaas Hidayet Karaca leidt het televisiestation Samanyolu, dat banden onderhoudt met Gülen. De islamitische prediker zou zo via de media zijn invloed uitoefenen.

Politie-invallen

De vier werden opgepakt nadat Erdogan invallen had laten doen bij media. Ze zouden als politieke tegenstanders betrokken zijn bij ,,vuile zaken”. Mediabaas Hidayet Karaca staat aan de leiding van televisiestation Samanyolu TV dat banden heeft met Gülen. De prediker zou zijn invloed uitoefenen via de media. Ook werd nog een aantal politieofficieren gearresteerd.

Daarnaast werd ook Ekrem Dumanli, de hoofdredacteur van de Turkse krant Zaman, opgepakt bij de invallen. Hij is inmiddels weer vrijgelaten maar moet op Turks grondgebied blijven zo lang hij nog niet voor de rechter is verschenen. Zeven andere arrestanten zijn inmiddels ook vrijgelaten.