Al-Qa’ida-gijzelaar Luke Somers vermoord tijdens reddingsactie

06 december 2014Leestijd: 2 minuten

De Amerikaanse en Jemenitische autoriteiten zouden, na de mislukte reddingspoging vorige maand, nog eens hebben geprobeerd om de Amerikaanse fotojournalist Luke Somers (33) te bevrijden uit handen van Al-Qa’ida in Jemen.

Bij de gezamenlijke actie in het zuiden van Jemen zijn zaterdagochtend zeker tien terroristen van Al-Qa’ida op het Arabisch Schiereiland – zoals de lokale tak zich noemt – om het leven gekomen.

Lot

Maar over het lot van Somers bestond de hele ochtend nog onduidelijkheid. Zijn zus Lucy zei dat Amerikaanse FBI-agenten haar hadden ingelicht over de dood van haar broer.

De Amerikaanse overheid wilde eerst niet reageren, maar zegt nu dat Somers inderdaad niet meer in leven is, blijkt uit wat een overheidsfunctionaris tegen The New York Times zegt. Later bevestigde ook de vertrekkende Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel dat Somers is ‘vermoord door terroristen’. President Barack Obama heeft de ‘barbaarse moord’ op Somers veroordeeld. Wat gebeurde er precies, daar in Jemen?

Marineschip

Tijdens de actie schoten de gijzelnemers Somers neer, schrijft de Amerikaanse krant. Hij had zware verwondingen toen de commando’s hem bereikten. De Amerikaan werd in kritieke toestand naar een nabijgelegen Amerikaans marineschip gebracht, maar toen hij daar aankwam was hij al aan zijn verwondingen overleden.

Zaterdagochtend plaatste het Jemenitische ministerie van Defensie nog een verklaring op de website waarin stond dat Somers was bevrijd en dat hij de operatie had overleefd. Ook een andere gijzelaar, de Zuid-Afrikaanse leraar Pierre Korkie, is omgekomen.

Video

Somers, die werd geboren in de Britse hoofdstad Londen en daarna Amerikaans staatsburger werd, was het doelwit van een ontvoering in de Jemenitische hoofdstad Sana’a vorig jaar september.

Donderdag werd bekend dat er beelden waren opgedoken van een ontvoerde man, vermoedelijk Somers. Hij vertelde in de video dat zijn leven ernstig gevaar liep. Op de video was ook een lid van al-Qa’ida op het Arabische schiereiland te zien, die dreigde dat Somers zou worden gedood als er niet aan de eisen tegemoet zou worden gekomen.

De terrorist, luisterend naar de naam Nasser bin Ali al-Ansi, gaf de Amerikanen drie dagen de tijd, maar om welke eisen het precies ging, zei hij er niet bij. Somers werkte als journalist en fotograaf voor lokale media. Foto’s en artikelen van hem kwamen op buitenlandse nieuwssites terecht, waaronder die van de BBC.