Waarom stapt Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel op?

24 november 2014Leestijd: 2 minuten

Chuck Hagel (68), de Amerikaanse minister van Defensie, treedt af. President Barack Obama zou hebben aangedrongen op het vertrek van de bewindspersoon.

Dat schrijft The New York Times maandag. Hagel is daarmee het eerste kabinetsslachtoffer sinds de regering van president Barack Obama haar meerderheid in de Senaat verloor.

Aanpak

Hagel zou niet passen in de visie die Obama heeft op de bestrijding van de islamitische Staat (IS), weet de Amerikaanse krant. Zijn aftreden is een erkenning dat de dreiging van de terreurbeweging een andere aanpak vergt dan die van Hagel. Hij zou te aarzelend hebben gehandeld, ook in de ebola-crisis. Het Witte Huis kreeg hierover veel kritiek. Obama zou de buitenwereld willen laten zien daar niet ongevoelig voor te zijn.

De twee politici zijn gezamenlijk tot het besluit gekomen dat het beter is dat Hagel opstapt. De minister zou zelf om een gesprek met Obama over zijn toekomst hebben gevraagd. Maar de Amerikaanse nieuwszender CNN meldt, op basis van ingewijden, dat er wel degelijk sprake was van flinke druk van de kant van Obama.

Volgens de Amerikaanse krant zou Hagel moeite hebben om te aarden binnen het team van Obama. Hij zou maar weinig hebben gezegd tijdens kabinetsvergaderingen. Pas als hij alleen was met Obama deelde hij zijn ideeën, om zo een mogelijk lekken te voorkomen.

Houding

De aftredende minister van Defensie is de enige Republikein in het kabinet van Obama. Hij stond bekend om zijn sceptische houding tegenover de oorlog in Irak en was tijdens zijn ministerschap verantwoordelijk voor de terugtrekking van soldaten uit Afghanistan, een van zijn belangrijkste taken.

Hagel was minister van Defensie sinds februari 2013, als opvolger van Leon Panetta, die met pensioen ging. De benoeming van Hagel verliep niet vlekkeloos: op 14 februari 2013 blokkeerden de Republikeinen in de Senaat de benoeming van Hagel, waardoor de Amerikaanse Senaat de benoeming opnieuw moest behandelen.