Is dit de derde intifada? Jonge vrouw doodgestoken door Palestijn

10 november 2014Leestijd: 2 minuten

Het geweld van Palestijnen tegen willekeurige Israëliërs houdt aan. Een dertigjarige Palestijnse terrorist stak maandag drie Israëliërs neer, waarvan een 25-jarige vrouw aan haar verwondingen overleed.

Er lijkt voorlopig geen einde te komen aan het geweld in Israël en op de Westelijke Jordaanoever. Nadat anderhalve week geleden een activistische Rabbijn werd neergeschoten door een Palestijn volgden de geweldsincidenten elkaar in rap tempo op.

Steekpartij

Een 25-jarige Israëlische vrouw raakte maandag dodelijk gewond doordat een Palestijn haar in de nederzetting Alon Shvut neerstak. Ook een 26-jarige en een 50-jarige man raakten bij de aanslag gewond. Israëlische militairen schoten de Palestijnse man neer om te voorkomen dat hij een groter bloedbad zou aanrichten. De dader was een 30-jarige man uit Hebron die eerder in een Israëlische gevangenis had gezeten. De aanslag werd door beveiligingscamera’s vastgelegd.

Eerder op de dag werd een Israëlische soldaat neergestoken bij een station in Tel Aviv. Het slachtoffer is met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. De dader is gearresteerd.

Onrust

Het geweld lijkt zich nu over heel Israël en de bezette gebieden te verspreiden. Aanvankelijk was het vooral onrustig rond de Tempelberg in het oosten van Jeruzalem. Palestijnse tieners protesteerden daar en gooiden met stenen waarop Israëlische ordediensten moesten ingrijpen. Voor de aanslag op de Israëlische activist reed een 21-jarige Palestijn met zijn auto in op een groep burgers bij een tramhalte. Een drie maanden oude baby overleefde de aanslag niet en ook een aangereden vrouw overleed aan haar verwondingen.

De Tempelberg werd na de aanslag afgesloten voor het publiek. Voor de eerste keer sinds 1967 sloot Israël de Al-Aqsa-moskee in Jeruzalem volledig af. Dit leidde tot nog meer woede onder moslims. De Palestijnse leider Mahmoud Abbas noemde de sluiting een ‘oorlogsverklaring’. De Tempelberg is intussen weer open voor het publiek, maar de spanningen hielden aan. Hamas waarschuwde dat de ontwikkelingen in Jeruzalem aanleiding kunnen zijn voor de volgende ‘Palestijnse (derde) intifada in Jeruzalem’, schrijft de Jerusalem Post. De huidige spanningen en incidenten doen inderdaad vermoeden dat er een nieuwe geweldsspiraal is ontstaan.

Tempelberg

Net als bij de vorige intifada is ook nu weer de Tempelberg de bron van alle spanningen. De Tempelberg, een heuvel in het oosten van Jeruzalem, is voor moslims het op twee na belangrijkste heiligdom, na Mekka en Medina in Saoedi-Arabië. Moslims geloven dat op de Tempelberg profeet Mohammed begon aan zijn nachtreis naar de hemel. Op de Tempelberg staan twee islamitische heiligdommen: de Rotskoepel en de Al-Aqsa-moskee, die daar sinds de zevende eeuw staan.

Maar ook voor Joden is het een belangrijke, religieuze plek. Op de heuvel stond tot het jaar 70 na Christus de Joodse Tempel. Aan de westelijke zijde van Tempelberg ligt de Klaagmuur. Joden geloven dat de Messias alleen komt wanneer het hele terrein, met de Eerste en de Tweede Tempel, in joodse handen is.