Franse jihadisten: ‘IS heeft wapens en auto’s in Frankrijk’

20 november 2014Leestijd: 2 minuten

Woensdagavond is een opnieuw een propagandafilmpje van Islamitische Staat (IS) verschenen. Hierin roepen drie Franse jihadisten moslims in Frankrijk op het land te verlaten en zich aan te sluiten bij IS en aanslagen te plegen in Frankrijk.

De Franse jihadisten komen ongemaskerd in beeld en beweren dat IS auto’s en wapens ‘beschikbaar heeft gesteld’ in Frankrijk om aanslagen mee te plegen.

Ontgroening

In het filmpje is te zien hoe de drie samen met een aantal andere jongemannen lachend hun Franse paspoort verbranden. Het verbranden van Westerse paspoorten is een bekend ontgroeningsritueel van IS: het staat symbool voor de loyaliteit van nieuwe buitenlandse leden aan de terroristen en voor de afwijzing van de oude nationaliteit en identiteit.

De drie jihadisten zijn Abu Osama al-Faransi, Abu Maryam al-Faransi en Abu Salman al-Faransi, zo schrijft de Franse krant France Soir. ‘Al-Faransi’ betekent ‘de Fransman’ en wordt vaak aangenomen door Franse leden van IS. In het filmpje leveren de drie jihadisten stevige kritiek op Franse moslims die niet naar Syrië afreizen: ‘Waar wachten jullie nog op?’

Degenen die om wat voor reden dan ook niet naar Syrië kunnen, vragen ze om terreuraanslagen in Frankrijk zelf te plegen en zich op burgers op straat te richten: ‘Dood ze en spuug ze in het gezicht, rijd ze over met je auto.’

Niet erg religieus

IS publiceert vaak propagandafilmpjes van executies en andere gruwelijkheden in een poging angst te zaaien en moslims op te roepen mee te vechten. Eerder verspreidde IS onder meer beelden van de executie van de Amerikaanse hulpverlener Peter Kassig en achttien Syrische gevangenen. Ook hierop waren Fransen te zien: Maxime Hauchard uit Normandië en Mickaël Dos Santos uit Parijs.

Er zijn meer dan duizend Fransen naar het Midden-Oosten vertrokken om mee te vechten met jihadisten. De meesten van hen komen uit niet erg religieuze gezinnen uit de middenklasse. Dit meldt de Franse krant Le Figaro op basis van gegevens van 160 betrokken families.

De gemiddelde jihadist uit Frankrijk is jong: tussen de 15 en 21 jaar oud. Meer dan twee derde van hen komt uit de middenklasse. Opvallend is dat 80 procent uit niet erg religieuze gezinnen schijnt te komen. Veertig procent heeft eerder te maken gehad met psychische stoornissen als depressie en slechts 5 procent heeft een crimineel verleden.