Deze vrouw krijgt celstraf in Iran na bezoek volleybalwedstrijd

02 november 2014Leestijd: 2 minuten

De 25-jarige Ghoncheh Ghavami is in de Iraanse hoofdstad Teheran veroordeeld tot een jaar celstraf. Aan wat voor misdaad de Brits-Iraanse vrouw zich schuldig heeft gemaakt? Ze heeft geprobeerd een volleybalwedstrijd bij te wonen.

Het is voor vrouwen in Iran verboden om grote sportevenementen te bezoeken. In juni probeerde Ghavami dat toch en sindsdien zit ze vast. Haar advocaat laat zondag weten dat de vrouw, die in Londen rechten heeft gestudeerd, is veroordeeld tot een jaar celstraf.

Vrouwenverbod

In juni speelde het nationale volleybalteam van Iran een wedstrijd in het stadion in Teheran. Het team speelde tegen Italië. Buiten het stadion was een protest gaande tegen het vrouwenverbod, maar Ghavami deed daar niet aan mee.

Ghavami werd na haar arrestatie  vrijgelaten, maar ging terug naar het politiebureau om haar spullen op te halen. De jonge vrouw werd toen opnieuw gearresteerd, nadat agenten haar dubbele nationaliteit ontdekten, schrijft de Britse krant The Guardian.

Waarvoor Ghavami precies is veroordeeld is ook voor advocaat Alizadeh Tabatabaie niet duidelijk. De advocaat heeft alleen de strafmaat te zien gekregen, zegt zij tegen Iraanse media.

Functionarissen zeggen dat Ghavami wordt vastgehouden uit veiligheidsoverwegingen, en dat het niets heeft te maken met de poging om een volleybalwedstrijd te bezoeken. Maar op 23 september kreeg Ghavami te horen dat ze wordt verdacht van ‘propaganda tegen het regime’.

Nationaliteit

Ghavami zit inmiddels al 126 dagen vast in de beruchte Evin-gevangenis, waarvan zij 41 dagen alleen zat opgesloten. De Iraanse president Hassan Rouhani verdedigde de arrestatie van Ghavami tegenover de Amerikaanse nieuwszender CNN door te zeggen dat Iran geen dubbele nationaliteit erkent.

De familie van de Brits-Iraanse Ghavami heeft een Facebook-pagina in het leven geroepen onder de titel Free Ghoncheh Ghavami. Op de pagina staat dat Ghavami een jaar celstraf heeft gekregen, maar dat de familie nog steeds niet over het vonnis beschikt.

Het is bij alle grote sportevenementen in Iran verboden voor vrouwen om deze te bezoeken. Politiechef Esmail Ahmadi Moghaddam zei eerder dat het niet in ‘publiek belang’ is voor mannen en vrouwen om deze wedstrijden samen te bezoeken. Vrouwen zouden zo worden beschermd tegen onzedelijk gedrag van mannelijke sportfans.