De langlopende ruzie tussen Parijs en Moskou om marineschepen

25 november 2014Leestijd: 3 minuten

De Franse regering heeft de levering van oorlogsschepen aan Rusland ‘tot nader order’ uitgesteld. De reden is het conflict rond Oekraïne en de vermeende bemoeienis van het Kremlin in het oosten van het land.

Dat schrijft de Franse krant Le Monde dinsdag op basis van een verklaring van het Élysée, de ambtswoning van president François Hollande. Met de deal tussen de Russen en de Fransen is in totaal 1,2 miljard euro gemoeid.

Oplossing

In september had president Hollande al aangekondigd dat de levering van het eerste Franse marineschip van de Mistralklasse aan Rusland voorlopig niet door zou gaan. Eind oktober liet Moskou weten het eerste schip, de Vladivostok, op 14 november te willen ontvangen. Maar er gebeurde niets. Midden november gaf Moskou Frankrijk nog twee weken de tijd om het eerste schip aan Rusland te leveren, omdat de gevolgen anders ‘serieus’ zouden zijn. De levering is nu dus opnieuw opgeschort.

De Vladivostok had oorspronkelijk in oktober in een Russische haven moeten liggen. De levering van het tweede schip, de Sebastopol – vernoemd naar de havenstad in de betwiste regio de Krim –  staat volgens Moskou op de agenda voor eind volgend jaar.

De Fransen hebben de levering nu verbonden aan een oplossing voor het voortdurende conflict in het oosten van Oekraïne. Daar strijden de pro-Russische separatisten om de macht tegen de Oekraïense regeringstroepen.

Het Westen beschuldigt de Russen ervan dat zij de rebellen wapens en andere steun geven. Het Kremlin moet ophouden zich in deze gevechten te mengen, klonk het in koor op de G20-top in Australië vorige week.

Flinke kritiek

Parijs stond onder grote druk om de schepen van het type Mistral-klasse – inclusief zestien helikopters en tientallen tanks – toch vooral niet aan de Russen over te dragen. Zo gaven Groot-Brittannië en de Verenigde Staten flinke kritiek op het plan van de Fransen om de schepen tóch naar Rusland te sturen.

De Britse premier David Cameron noemde het ondenkbaar dat de Britten in de huidige omstandigheden oorlogsschepen aan Rusland zouden leveren. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius verweerde zich door te benadrukken dat de miljardendeal niet door de huidige regering is getekend, maar tot stand kwam onder de vorige president, Nicolas Sarkozy.

Training

In de zomer kwamen zo’n 400 Russen speciaal voor de schepen naar Saint-Nazaire, waar de vaartuigen worden gebouwd. Gelegerd op het Russische marine-opleidingsschip de Smolny, moesten zij daar leren hoe om te gaan met de nieuwe schepen. Het is de bedoeling dat zij het militaire materieel zullen bemannen.

Maar hun training werd verstoord: de Franse autoriteiten verboden de honderden zeelieden om nog langer de schepen te betreden. Hoewel de zeelieden even later toch hun training mochten hervatten, was de Russische president Vladimir Poetin furieus over de schending van het verkoopcontract. Hij waarschuwde dat Frankrijk een zware boete zou betalen als de deal uiteindelijk zou worden geschrapt.

Er is op dit moment nog geen signaal uit Moskou dat de Russen met een dergelijke claim komen. De Russen verwachten dat de schepen uiteindelijk worden geleverd, zoals afgesproken. Rusland zal ‘op dit moment ‘ Frankijk niet voor de rechtbank dagen, zei een viceminister van Defensie in Moskou, Joeri Borisov. ‘We zullen met geduld wachten op de levering,’ zei hij