Waarom grondtroepen ook nodig zijn in strijd tegen IS

15 oktober 2014Leestijd: 2 minuten

De luchtaanvallen op doelen van de terreurbeweging IS werpen hun vruchten af, maar er is meer nodig. Militaire leiders en bevelhebbers van de internationale coalitie tegen IS zeggen dat er ook grondtroepen nodig zijn.

‘Er zal een grondcampagne achteraan moeten, met name met Iraakse eenheden,’ zegt Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp tegen de NOS. Middendorp woonde in Washington een top over IS bij.

Luchtaanvallen

Middendorp is positief over de voortgang van de missie tegen IS. ‘Je ziet al dat de opmars is gestokt. Ik denk dat we hun weerstand kunnen gaan breken.’ Hij benadrukt dat de luchtaanvallen pas enkele weken bezig zijn, en dat de eerste resultaten ‘indrukwekkend’ zijn. Toch zijn ze niet toereikend, zegt Middendorp.

Het Witte Huis liet dinsdagavond weten dat het effect van Amerikaanse luchtaanvallen op de Syrische grensstad Kobani beperkt is. Dat komt omdat er niet voldoende grondtroepen zijn die na een luchtaanval in actie komen om de belegering te doorbreken.

In Amerika groeit intussen de steun voor de inzet van Amerikaanse grondtroepen in de strijd tegen IS. Uit een peiling van NBC News en Wall Street Journal blijkt dat 41 procent van de Amerikanen geloven dat grondtroepen én luchtaanvallen nodig zijn om de terreurbeweging uit te schakelen. In september was dat nog maar 34 procent.

Van de respondenten denkt 35 procent dat het moet blijven bij luchtaanvallen, en 15 procent zegt dat er helemaal geen sprake moet zijn van militair ingrijpen.

Bestrijden

De Amerikaanse stafchef generaal Martin Dempsey zinspeelde vorige week al op de inzet van de landmacht. Een guerrillaleger is vanuit de lucht niet te overwinnen. Amerika heeft nu 1.500 instructeurs in Irak, en gaat zo’n 5.400 ‘gematigde rebellen’ trainen.

Nederland stuurt 130 militaire instructeurs naar Iraakse kazernes. De kans is groot dat er ‘laarzen op de grond’ nodig zijn om hen te beschermen.

Verwijten

Intussen hebben Amerikaanse politici Turkije verwijten gemaakt dat het land veel te terughoudend is tegen IS. Het land zou meer moeten doen voor de internationale coalitie tegen IS. De regering in Ankara wil eerst duidelijk hebben wat het einddoel is.

De coalitie richt zich nu vooral op het bestrijden van IS, maar Turkije wil ook dat het regime van Bashar al-Assad omver wordt geworpen. De Amerikaanse minister John Kerry (Buitenlandse Zaken) zegt dat Turkije en de Verenigde Staten op één lijn zitten als het gaat om de strijd tegen IS.