Video vrijgegeven van dader schietpartijen Canada

24 oktober 2014Leestijd: 1 minuut

De politie in de Canadese hoofdstad Ottawa heeft beelden vrijgegeven van Michael Zehaf-Bibeau (32). Op de beelden is te zien hoe hij bij het parlement komt aan scheuren, nadat hij bij het oorlogsmonument een militair doodschoot.

In het begin van de video is te zien dat burgers wegrennen als zij Zehaf-Bibeau met een geweer zien uitstappen. Er zat maar ruim 1 minuut tussen de schietpartij bij het oorlogsmonument en die in het parlement. Als Zehaf-Bibeau daar aankomt, steelt hij nog een auto van een minister.

Paspoort

Voor zover bekend is er geen connectie tussen Zehaf-Bibeau en de man die maandag een militair doodreed in Canada. Onderzoekers concluderen dat Zehaf-Bibeau mogelijk ook de Libische nationaliteit had en dat hij in een daklozenopvang woonde.

Hij hoopte naar Syrië te vertrekken en onderhandelde daarom al weken met autoriteiten over het krijgen van een paspoort. Dat dat maar niet lukte, was mede motivatie voor de aanslag. Verder is gebleken dat Zehaf-Bibeau contact zocht met moslimextremisten via Facebook en e-mail.

Bekijk hier de video die is vrijgegeven door de onderzoekers: