Terreurdreiging in Londen: vier mannen opgepakt

08 oktober 2014Leestijd: 2 minuten

Vier mannen waren van plan een aanslag te plegen in Londen uit naam van de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Maar daar stak de Britse veiligheidsdienst een stokje voor.

Vier mannen van begin twintig zijn dinsdag in West Londen door de Britse veiligheidsdienst MI5 gearresteerd. Tegen één van de mannen moesten de agenten een taser gebruiken tijdens de arrestatie.

Jihadist

Bronnen melden aan Britse media dat één van de vier mannen een jihadist was die onlangs uit Syrië terugkeerde. De mannen zouden van plan zijn geweest om wapens te kopen waarmee ze aanslagen wilden plegen tegen gerichte personen.

Het is het eerste terreurplan in naam van IS dat in Groot-Brittannië is ontmanteld. In Australië werden eerder al arrestaties verricht na informatie van de inlichtingendiensten over mogelijke ‘demonstratiemoorden’ van aan IS-gelieerde terroristen. Mede naar aanleiding van de arrestaties in Australië waren de diensten in Londen extra alert.

Aanslagen

De Britse hoofdstad heeft in het verleden te maken gehad met dit soort aanslagen. Vorig jaar brachten twee geesteszieke mannen een Britse militair op beestachtige wijze om het leven. De twee moslimfundamentalistische daders waren boos over de Brits-Amerikaanse missie in Irak.

Nu jihadisten vanuit Syrië oproepen tot aanslagen in de landen waar ze ooit met open armen werden ontvangen, zijn veiligheidsdiensten extra alert op aanslagen.

Zo kregen Nederlandse militairen al het dringende advies niet meer in uniform over straat te gaan. De Britse diensten zeggen bijzonder uit te kijken naar ‘lone wolfs’ omdat die in korte tijd schade kunnen aanrichten. In mei stapte een 29-jarige terrorist het Joodse museum in Brussel binnen waar hij drie personen direct doodschoot en een ander dodelijk verwondde. De man werd later gepakt met de wapens en logo’s van IS tussen zijn spullen.