Syrië: ‘Amerika zou IS binnen een dag kunnen verslaan’

27 oktober 2014Leestijd: 3 minuten

Syrië strijdt namens de hele wereld tegen Islamitische Staat (IS) en richt zich alleen op terroristen. De internationale coalitie moet de soevereiniteit van het land respecteren en meer overeenstemming zoeken met het regime van de Syrische president Bashar al-Assad.

Dit zei Faisal Mekdad, de Syrische staatssecretaris van Buitenlandse Zaken maandag in een opmerkelijk interview met NOS.

Overdreven

‘Amerika zou IS in één dag kunnen vernietigen,’ zegt de Syrische bewindsman. ‘Natuurlijk overdrijf ik, maar het zou niet zo lang moeten duren.’

Volgens Mekdad wordt het probleem met IS opgelost wanneer er meer overeenstemming met de overheden van Syrië en Irak wordt gezocht, en dan met name met de Syrische grondtroepen. De staatssecretaris beweert stellig dat er tot nu toe nog niets met het Syrische regime is gecommuniceerd, ook niet over de bombardementen en luchtaanvallen.

De Verenigde Staten moeten volgens hem meer landen mobiliseren om mee te vechten tegen de terreurorganisatie. ‘En dat is niet mogelijk zonder dat het door de VN Veiligheidsraad wordt goedgekeurd.’

Het lijkt erop alsof de Syrische overheid het niet zo erg vindt dat Amerika bijna dagelijks bombardementen op Syrisch grondgebied uitvoert. Klopt dat?

‘Natuurlijk vinden we het erg’, zegt Mekdad glimlachend. ‘We zijn tegen IS.’ De Syrische bewindsman benadrukt wel dat de Verenigde Staten en de internationale bondgenoten de ‘soevereiniteit van Syrië moeten respecteren’ en hij zou graag zien dat er meer in overeenstemming met het Syrische regime wordt gedaan.  Hij ergert zich aan de inbreuk die er volgens hem op de Syrische soevereiniteit wordt gedaan.

Smerig

Het allerbelangrijkst is volgens de Syrische staatssecretaris dat de internationale coalitie de ogen niet moet sluiten voor ‘degenen die IS impliciet steunen’. Hij doelt hiermee op buurland Turkije. Het land speelt volgens hem een ‘smerige rol’ in dit conflict: ‘Alle terroristen in Syrië zijn immers via Turkije binnengekomen.’

Op de vraag of Syrië de macht van IS niet heeft gevoed door zich niet confronterend op te stellen tegen de terroristen, antwoordt Mekdad ‘wij hebben vanaf dag één de confrontatie met IS gezocht.’

Er wordt gevraagd waarom Syrië ongerichte aanvallen uitvoert in bijvoorbeeld Aleppo. Mekdad ontkent dit. ‘Dat is propaganda. Wij richten onze wapens alleen op terroristen, niet op burgers.’ Dit herhaalt hij meerdere keren tijdens het interview.

Is het videomateriaal van Syrische bombardementen waarbij burgerslachtoffers vallen dan gefabriceerd?  Volgens Mekdad is dat materiaal ‘verspreid door degenen die de Syrische regering willen zwartmaken.’

Maandag meldde het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten dat de Syrische luchtaanvallen in een week tijd 182 levens, waaronder die van 60 minderjarigen, hebben geëist .

Complot

Volgens Mekdad zijn mensenrechtenorganisaties als Human Rights Watch en Amnesty International ‘ongeloofwaardig’: ‘Zij maken deel uit van het complot tegen Syrië.’

Syrië vecht volgens hem namens de hele wereld tegen terrorisme. Hij is van mening dat wanneer de internationale coalitie zich vanaf het begin af aan bij Syrië had geschaard, alle gruwelijkheden dan niet waren gebeurd. Ook de aanslagen in West-Europa en Noord-Amerika niet. Mekdad zei in september al dat het regime van Assad en de internationale coalitie ‘natuurlijke bondgenoten’ zijn.

De staatssecretaris is ondanks het ‘complot’ niet bang dat Amerika de pijlen op Syrië zal richten als IS eenmaal verslagen is. ‘Dat zou een grove schending van het internationaal recht zijn.’ Hij denkt niet dat ‘iemand dat zal aanmoedigen’.