Schutter Canada maakte video met motief voor aanslag

27 oktober 2014Leestijd: 2 minuten

De 32-jarige Michael Zehaf-Bibeau heeft een video opgenomen waarin hij zijn daad motiveert. De Canadees schoot vorige week een militair dood in Ottawa. Uit de video blijkt dat hij politieke en ideologische motieven had.

Een bron dichtbij het onderzoek naar de schutter zegt tegen het Canadese CBC News dat Zehaf-Bibeau het buitenlandbeleid van zijn land noemt als reden noemt voor zijn daden.

Allah

De video wordt uitgebreid onderzocht door Canadese autoriteiten en is nog niet vrijgegeven. In de opname prijst Zehaf-Bibeau Allah. Het lijkt erop dat hij de video dinsdag heeft gemaakt, een dag voor de schietpartijen.

De onderzoekers proberen nog steeds te achterhalen hoe Zehaf-Bibeau aan het wapen is gekomen, waarmee hij de 24-jarige Nathan Cirillo doodschoot. Volgens de politie is het een verouderd wapen, dat Zehaf-Bibeau vermoedelijk op de plek van de schietpartij heeft onderzocht.

Terrorist

Moeder Susan Bibeau zegt dat de daad van haar zoon vooral een ‘wanhoopsdaad‘ was. Hij zou mede door drugsgebruik ernstig in de war zijn. Volgens Susan Bibeau wilde haar zoon niet naar Syrië gaan, maar naar Saudi-Arabië om de koran te studeren.

Zehaf-Bibeau zei tegen zijn moeder dat de Verenigde Staten verantwoordelijk zijn voor de dood van duizenden onschuldige Irakezen. Maar is haar zoon een terrorist? ‘De meesten zullen mijn zoon een terrorist noemen. Ik denk niet dat hij onderdeel was van een organisatie of handelde vanuit een grootse ideologie of politiek motief.’

Paspoort

Autoriteiten bleven het vertrek van Zehaf-Bibeau, wiens vader uit Libië komt, verhinderen, ook al stond hij niet op de lijst van potentiële jihadisten. De man kreeg echter maar geen paspoort, waardoor hij Canada niet kon verlaten.

‘Hij was gek en had het gevoel dat hij in de val zat,’ zegt zijn moeder. ‘Zijn enige uitweg was de dood.’

De moeder zegt ook dat haar zoon altijd oorlogsspellen speelde: ‘Mijn zoon speelde urenlang van die oorlog computerspellen. Zijn daad deed mij denken aan zo’n spel, alleen nu was het echt. Mensen waren echt, en zijn pijn gedaan.’