Merkel: Poetin doet niet genoeg om rust te brengen in Oekraïne

17 oktober 2014Leestijd: 2 minuten

De Europese leiders en de Russische president Vladimir Poetin zijn elkaar donderdag niet genaderd op de vergadering van Aziatische en Europese landen (ASEM) in Milaan. Vooral de crisis in Oekraïne en het gasconflict tussen Europa en Rusland zorgden voor verdeeldheid.

Het doel van de ASEM-top is het bij elkaar brengen van Europese en Aziatische leiders om te spreken over economische samenwerking. Zijdelings spraken de aanwezige leiders vooral over de situatie in Oekraïne en een oplossing voor het gasconflict, die nog nog ver weg lijkt.

Privé-gesprek

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Russische president ontmoetten elkaar na het openingsdiner van de ASEM-top voor een een-op-eengesprek. Na het gesprek, dat 2,5 uur duurde, waren de twee volgens het Kremlin niet nader tot elkaar gekomen. ‘De twee leiders hebben nog steeds ernstige meningsverschillen over de oorzaak van de binnenlandse crisis in Oekraïne,’ liet het Kremlin weten.

Merkel wilde met Poetin praten over het staakt-het-vuren dat vorige maand in Oost-Oekraïne inging. Ondanks de wapenstilstand wordt er in sommige regio’s in het oosten, rond Donetsk en Loehansk, nog steeds gevochten en vallen er nog steeds doden. Merkel vindt dat Rusland zich moet houden aan de vredesafspraken en wil dat hij meer doet om het conflict te laten deëscaleren.

Vrijdag volgt er een gesprek tussen Poetin en de Oekraïense president Petro Porosjenko. Porosjenko hoopt daarmee sneller ‘vrede en stabiliteit in Oekraïne’ te bereiken.

MH17

Ook premier Mark Rutte (VVD) greep de ASEM-top aan om het met Poetin nog even over MH17 te hebben. Via zijn Facebook-pagina laat de minister-president weten dat hij er nogmaals bij de Russische president op heeft aangedrongen dat Rusland maximale medewerking verleent bij de afwikkeling van de vliegramp.

‘Het is een emotioneel beladen onderwerp, natuurlijk ben ik boos op alle partijen die het onmogelijk hebben gemaakt om meteen na de ramp in het gebied aan de slag te gaan. Maar nu is het zaak om onze doelstellingen alsnog te bereiken. Ik blijf iedere kans aangrijpen om dit onder de aandacht te brengen,’ zegt Rutte op Facebook.