Kobani: IS voert de strijd tegen de Koerden opnieuw op

21 oktober 2014Leestijd: 1 minuut

Na een aantal dagen rust zijn de gevechten in het noorden van de Syrische grensstad Kobani weer opgelaaid. Koerdische troepen die de afgelopen week terreinwinst hadden geboekt op de Islamitische Staat (IS), worden weer aangevallen door de terreurgroep.

Vorige week kwamen er nog berichten dat IS zich uit Kobani aan het terugtrekken was, maar de groep blijkt nu opnieuw aanvallen op de Koerden uit te voeren.

De aanvallen kwamen nadat Turkije bekendmaakte dat de grens opengesteld zou worden voor de Iraakse Koerdische strijdgroep Peshmerga die de Koerden in Kobani willen versterken in hun gevecht tegen IS.

Veilig

De veiligste weg vanuit Noord-Irak naar Kobani is via Turkije. Wanneer ze via de Iraaks-Syrische grens gaan, komen ze in een gebied uit dat onder controle is van IS. De Turkse regering wilde de grens eerder niet openstellen. De Koerdische strijders zouden namelijk banden hebben met de PKK, die op een lijst van terroristische organisaties staat.

De Turken liggen nu al decennia lang in de clinch met de PKK. Vorige bombardeerde de Turkse luchtmacht nog stellingen van de organisatie.

Amerikaanse vliegtuigen hebben zondag op verschillende plekken wapens gedropt om het Koerdische verzet te steunen. De afgelopen dagen zijn bij Kobani 135 luchtaanvallen uitgevoerd, waarvan elf op zondag. Daarbij zijn honderden IS-terroristen om het leven gekomen.