Jokowi president Indonesië: wie is deze ‘man van het volk’?

20 oktober 2014Leestijd: 2 minuten
'EPA'

De voormalige gouverneur van Jakarta Joko Widodo (53) is maandag beëdigd als president van Indonesië. Hij volgt daarmee president Susilo Bambang Yudhoyono op. Joko Widodo is de zevende president van Indonesië en is benoemd voor vijf jaar.

Widodo, of ‘Jokowi’ in de volksmond, won de Indonesische presidentsverkiezingen in juli van Prabowo Subianto. Jokowi won met een meerderheid van 53 procent en volgt daarmee de eerste rechtstreeks gekozen president van Indonesië Susilo Bambang Yudhoyono op, die tien jaar aan de macht is geweest.

Fraude

Prabowo Subianto liet het verlies niet zomaar over zijn kant gaan en ging naar het Constitutioneel Hof om te eisen dat de uitslag ongeldig zou worden verklaard. Volgens hem was er sprake van fraude bij de stembusgang. De negen rechters van het Hof gingen daar unaniem niet in mee.

Prabowo was generaal tijdens het dictatoriale bewind van Muhammad Soeharto. Hij probeerde in die tijd als deel van een speciale legereenheid de studentenopstand tegen Soeharto neer te slaan. Ook werd hij in verband gebracht met de verdwijning van een aantal activisten in diezelfde tijd. Hij kreeg tijdens zijn campagne veel kritiek van mensenrechtenactivisten.

Verwachtingen

De verwachtingen van Jokowi zijn hooggespannen. Hij heeft zich als gouverneur van de Indonesische hoofdstad geprofileerd door in een hoog tempo problemen aan te pakken en zet zichzelf neer als ‘man van het volk’.

Jokowi is een timmermanszoon en is de eerste president die niet uit de elite of het leger afkomstig is. In tegenstelling tot veel politici in Indonesië heeft hij tot nog toe geen corrupt imago. Hij heeft een reputatie als hervormer die wil afrekenen met oude machtsstructuren onder het Soeharto-regime en de periode direct daarna.

Tijdens zijn inauguratiespeech benadrukte Jokowi dat hij af wil van de verdeeldheid onder de Indonesische bevolking. Daarnaast wil hij Indonesië als grootste archipel ter wereld neerzetten als ‘maritieme grootmacht’.

Dwars

Het wordt waarschijnlijk lastig voor Jokowi om wetgeving door te voeren. Het grootste gedeelte van de oppositie is namelijk in handen van Prabowo Subianto en domineert het Indonesische huis van afgevaardigden. Hiermee zou Prabowo in theorie elk beleidsinitiatief van Jokowi kunnen dwarsbomen.

Volgens The New York Times hebben enkele oppositieleiders al gezworen Jokowi zoveel mogelijk dwars te zitten bij het doorvoeren van nieuw beleid.

Jokowi zelf verwacht dat de leden van Prabowo’s coalitie zich uiteindelijk zullen bekeren tot zijn kant, waardoor hij meer kans heeft om wetgeving door te voeren.