‘IS-terroristen trekken zich terug uit belegerde stad Kobani’

17 oktober 2014Leestijd: 2 minuten

Het terreurleger van Islamitische Staat (IS) zou bezig zijn aan een terugtrekking uit de Koerdische stad Kobani, in het noorden van Syrië.

Dat meldt de Russische zender Russia Today (RT) vrijdagmiddag op basis van bronnen bij de Koerdische milities.

Belegerd

De stad, die ook wel bekendstaat onder de Arabische naam Ayn-al Arab, wordt al dagen belegerd door de extremistische moslims, maar de Koerden konden de laatste tijd steeds meer weerstand bieden, onder meer door de voortdurende luchtaanvallen van de anti-IS-coalitie, die onder leiding staat van de Verenigde Staten.

De Koerden zouden de stad nu doorzoeken op bommen, want de terroristen hebben naar verluidt zelfmoordterroristen gegroepeerd in verschillende, verwoeste wijken. Er zijn nog wel sporadisch schoten en explosies te horen, zegt RT-verslaggever Murad Gazdiev, die bij de Turks-Syrische grens staat.

Verzetshaarden

Een ‘overwinningsverklaring’ van de Koerden wordt over niet al te lange tijd verwacht, maar is uitgesteld omdat de stad nog niet volledig veilig is. Donderdag zei Baharim Kandal, een (vrouwelijke) commandant van de Koerdische strijders, tegenover BBC dat er nog maar twee verzetshaarden van IS in het oosten van de stad zijn.

Onlangs werd nog verwacht dat Kobani spoedig in handen zou vallen van IS. Er zouden bij de strijd om de strategisch gelegen stad al meer dan 660 doden zijn gevallen, zei het Syrische Observatorium voor Mensenrechten gisteren, maar de organisatie houdt er rekening mee dat het werkelijke aantal een stuk hoger ligt. Dat moet blijken als de stad volledig is veiliggesteld door de Koerdische troepen.