Hoe IS met onderdrukte opstand afschrikwekkend voorbeeld stelt

21 oktober 2014Leestijd: 2 minuten

Leden van de Sheitaat-stam besloten eind deze zomer de wapens op te pakken tegen IS, maar die opstand werd bloedig neergeslagen. Het was een gruwelijke boodschap van de terroristen: verzet je niet tegen ons.

De door Amerika geleide anti-IS-coalitie voert luchtaanvallen uit op stellingen van Islamitische Staat (IS). Daarmee hoopt het de opmars van het terreurleger tot staan te brengen en de Koerden en het Iraakse leger op de grond te helpen bij de strijd.

De Amerikaanse regering vindt dat het ‘echte gevecht’ tegen IS moet plaatshebben op de grond, door lokale partijen – want zelf troepen sturen is er vooralsnog niet bij.

Bewind

De tegenstanders van IS hopen dan ook dat de miljoenen mensen die onder het bewind van IS leven in grote delen van Syrië, uiteindelijk schoon genoeg krijgen van al die beknellende sharia-regels, de openbare executies en vermeende kruisigingen en dat er een opstand komt.

Maar dat is niet eenvoudig. Een aantal inwoners zal het leven in het zelfverklaarde kalifaat als ‘veilig’ beschouwen, als een rustige periode na alle strijd tegen het bewind van president Bashar al-Assad in Damascus, hoe raar dat ook mag klinken, wetende waar de extremisten onder leiding van Abu Bakr al-Baghdadi toe in staat zijn.

Daarbij leert een bloedig neergeslagen opstand in augustus in Syrië dat verzet erg gevaarlijk is en op weinig clementie kan rekenen van de IS-barbaren. Wat gebeurde er tijdens deze revolte bij Abu Hamam in Deir al-Zour, een provincie in het oosten van Syrië, niet ver van de Eufraat-rivier?

Kruisigingen

Leden van de Sheitaat-stam besloten eind deze zomer de wapens op te pakken tegen IS, schrijft The Washington Post. Die opstand liep echter niet goed af.

Tijdens de kortdurende opstand zouden de bewapende stamleden in drie dagen tijd massaal opgepakt en vervolgens onthoofd en gekruisigd. Honderden Sheitaat-leden werden in koelen bloede doodgeschoten.

IS vermoordde tijdens de dappere opstand 700 mensen, zeiden activisten van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten en overlevenden van het bloedbad. Volgens The Washington Post is deze misdaad de grootste sinds IS werd opgericht.

Afschrikking

In de omgeving van Abu Hamam zou nog maar weinig bedrijvigheid zijn. Veel van de ontzielde lichamen liggen nog gewoon op straat en in het open veld. De doden vormen een afschrikwekkende voorbeeld voor inwoners van andere plaatsen in Syrië die de plek passeren: dit is het resultaat als jullie tegen ons de wapens durven op te nemen.

Abu Salem, een stamlid dat vocht tegen IS, zegt in de Amerikaanse krant dat het moeilijk is om te zeggen of er op dit moment wordt georganiseerd tegen IS, terwijl hij op zijn mobieltje foto’s laat zien van een het lichaam van een onthoofde vriend – de terroristen straften hem omdat hij een handgranaat naar hen gooide.

Salem vindt dat de Amerikanen maar weinig doen om de soennieten te ondersteunen die willen vechten tegen IS. We hebben de wapens eenvoudigweg niet, zegt hij.