Einde aan speculaties: Kim Jong-un is terug, met wandelstok

14 oktober 2014Leestijd: 2 minuten

Na weken van speculaties heeft de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zich weer laten zien. Op foto’s is te zien dat Kim Jong-un een nieuwbouwproject in Pyongyang bezoekt.

Opvallend is dat de 31-jarige leider van Noord-Korea zich tijdens het bezoek ondersteunt met een zwarte stok. De beelden zijn gepubliceerd in de krant Rodong Sinmun.

Macht

Noord-Korea-deskundigen speculeerden er de afgelopen weken hevig op los. Kim Jong-un zou een ernstige ziekte hebben. Anderen dachten dat Kim Jong-un niet meer de macht zou hebben in het stalinistische land, en dat hij op een zijspoor was gezet.

Niets van waar, blijkt nu. Volgens staatsmedia heeft de opperste leider te maken met wat ‘ongemakken‘. Het is de eerste keer dat de staatsmedia iets melden over de gezondheid van Kim.

Er zijn geen bewegende beelden vrijgegeven van Kim Jong-un, dus het is onduidelijk hoe makkelijk hij kan lopen. Hoewel het nieuws dinsdag is vrijgegeven, is het niet duidelijk wanneer Kim het bezoek heeft gebracht.

Afwezig

De afwezigheid van de opperste leider van Noord-Korea wekte vooral verbazing toen hij niet aanwezig was bij de viering van het 65-jarig jubileum van de Koreaanse Arbeiderspartij op 10 oktober. Op 9 september was hij ook niet aanwezig bij de viering van de stichting van de staat, meldt BBC News.

Dokter Kim So-yeon, de voormalige lijfarts van Kim Jong-uns grootvader Kim Il-sung, zegt dat Kim Jong-un gezondheidsproblemen heeft geërfd van zijn vader en grootvader. Tegen CNN zegt de arts dat zowel vader als grootvader kampte met diabetes, hartproblemen en stress.

Kim Jong-un bezocht een nieuwbouwproject in Pyongyang (foto: AFP)