Bedreigde predikant weg uit Bagdad na noodkreet over IS

08 oktober 2014Leestijd: 2 minuten

De Britse predikant Andrew White (50) heeft noodgedwongen zijn huis in de Iraakse hoofdstad moeten verlaten, omdat zijn leven in gevaar is door het oprukkende IS. Hij verblijft nu in Jeruzalem, Israël.

‘Mijn lieve vriend de aartsbisschop van Canterbury heeft mij duidelijk gemaakt dat ik een groot risico loop als ik hier blijf, omdat ik Brits en erg pro-Israëlisch ben, ‘ schrijft The Vicar of Baghdad – zoals hij ook wel wordt genoemd in Groot-Brittannië – op zijn Facebook-pagina. De radicaalislamitische moordenaars staan al enige tijd aan de poorten van de Iraakse hoofdstad.

White, predikant van de St. George Church, de enige Anglicaanse kerk in Irak, zit nu in Jeruzalem, Israël. Hij hoopt snel weer terug te keren naar Irak, maar Bagdad zit er niet meer in.

Alarm

De geestelijke sloeg eind september alarm, toen de terroristen van IS steeds dichter bij Bagdad kwamen. In een interview met Sky News zei White dat de angst voor het terreurleger de stad heeft lamgelegd.

Eerder gaf hij al aan dat hij totaal geen vertrouwen heeft in de Iraakse overheid en militairen, want die zijn niet opgewassen tegen IS. Toen hij een soldaat vroeg wat hij zou gaan doen als de terroristen eraan komen, was het antwoord dat hij zijn uniform uit zou trekken en zou wegrennen.

De militair was volgens White niet van plan om te vechten en zijn mensen te verdedigen. Hij zei ook dat de Amerikaanse luchtaanvallen op IS weinig uithalen. Het zal niet lang duren voordat de terroristen de miljoenenstad binnendringen, zei hij tegen Sky News. ‘Al dat we nu van jullie nodig hebben, zijn gebeden.’

Verleden tijd

De predikant, in Bagdad beveiligd door wel 35 Iraakse bodyguards, is zeker niet de enige christen die heeft moeten vluchten voor het islamitische geweld in het Arabische land. Woonden er in 2003 – toen dictator Saddam Hussein het veld moest ruimen – nog zo’n 1 miljoen christenen in Irak, vandaag de dag is dat aantal geslonken tot 300.000 zielen, schreef The Washington Post vorige maand. Volgens een commentator van de Amerikaanse krant is het Christendom in Irak voorgoed verleden tijd.

De Britse regering heeft de plicht om (in elk geval een substantieel deel) van deze vluchtende christenen op te nemen, zei White in augustus tegenover BBC News.

Downing Street zou een luchtbrug moeten openen naar Irak en zo 20.000 tot 30.000 mensen in veiligheid kunnen brengen. De regering van premier David Cameron krijgt stevige kritiek, omdat deze de benarde positie van christenen in het Midden-Oosten zou negeren.